Predseda Európskej komisieReuters
StoryEditor

Juncker mal ako luxemburský premiér hatiť daňové reformy a škodiť EÚ. V prospech korporácií

09.01.2017, 13:28
Malá skupina krajín na čele s Luxemburskom dokázala roky hatiť či odďaľovať európske daňové zmeny, kniežatstvo vedené premiérom Junckerom vďaka tomu bohatlo.

Keď sa vlani v rámci aféry LuxLeaks ukázalo, že v úlohe luxemburského premiéra uzatváral daňové dohody, ktorými zo svojej krajiny urobil daňový raj, bránil sa tým, že neprekročil zákon. Tentoraz bude mať ale šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker obhajobu zložitejšiu - podľa údajov zverejnených britskými novinami The Guardian dlhé roky poškodzoval celú Európsku úniu.

Juncker mal totiž ako premiér v rokoch 1995 až 2013 blokovať únijné snahy bojovať s tým, aby sa nadnárodné firmy vyhýbali plateniu daní. Manévre šéfa vlády jednej z najmenších krajín Únie opísal britský denník v spolupráci s Medzinárodným konzorciom investigatívnych novinárov a nemeckou rozhlasovou stanicou NDR.

Ochrana vlastných režimov

Juncker mal pôsobiť v prospech nadnárodných spoločností predovšetkým v rámci skupiny Primarolo, na ktorej vzniku sa v roku 1998 dohodli šéfovia vlád a štátov únie. Išlo o tajnú skupinu pre kódex správania, ktorej úlohou bolo vyšetrovať prípady nerovného zdanenia podnikov. Únijní politici vtedy sľubovali, že zamedzí nekalej súťaži v daňových ponukách nadnárodnych firiem.

Údaje získané z nemeckých zdrojov ale ukazujú, ako malá skupina krajín na čele s Luxemburskom dokázala hatiť prácu skupiny a ochraňovať svoje vlastné daňové režimy. Štát, v ktorom žije len pol milióna ľudí, sa úporne bránil navrhovaným daňovým reformám. Jedinou ďalšou vládou, o ktorej podporu sa Juncker mohol oprieť, bola tá holandská.

Problémové právo veta

Luxembursko tak v skupine Primarolo zablokovalo napríklad plán, podľa ktorého by daňové úrady v každom členskom štáte predkladali svoje dohody s nadnárodnými spoločnosťami na ďalšie posúdenie. Nepovolilo ani vyšetrovanie cezhraničných daňových stratégií, ktoré používajú nadnárodné korporácie k "optimalizácii" daní. Kniežatstvo nesúhlasilo ani s požiadavkou na zdieľanie informácií o dohodách s korporáciami na úrovni členských štátov.

Hovorca luxemburského ministerstva financií odmietol informácie britského denníka komentovať a zdôraznil, že jeho štát patrí v posledných rokoch k lídrom v boji za daňovú transparentnosť. Hovorca Európskej komisie potom povedal, že nie je na Komisii komentovať luxemburské vyjednávania daňových dohôd.

Jeden z bývalých členov skupiny Primarolo však luxemburské blokovanie daňových reforiem novinárom potvrdil. Zároveň povedal, že skupina nie je schopná proti daňovým únikom účinne bojovať, ak má každý štát právo veta na akékoľvek rozhodnutie.

Úspešná premena..

A Luxembursko, ktoré síce v posledných dvoch rokoch za vlády Xaviera Bettela podľa odborníkov zo svojej agresívnej daňovej politiky ustupuje, sa ale mení len pomaly: práve požiadavka, aby hlasovanie v Primarole nemuselo byť jednomyseľné, zmietlo vlani zo stola.

Ako pripomína analytik Asociácie pre medzinárodné otázky Krištof Kruliš, funguje podobná skupina ako Primarolo aj v rámci OECD a vzhľadom k svojmu väčšiemu dosahu má zrejme aj väčšie renomé. "V poslednom roku či dvoch ale Únia dosiahla na tomto poli výrazný pokrok," dodáva.

Junckerove 18-ročné vládnutie v Luxembursku pripomína na prvý pohľad jasný úspech - chudobný štát s upadajúcim oceliarstvom premenil na najbohatšiu krajinu Európy a jedno z centier medzinárodného biznisu. Z tamojších daňových dohôd profitovali giganti ako Amazon, Fiat či McDonalds.

.. za skomercionalizovanú suverenitu 

Ako toho ale Juncker a jeho vlády dosiahli, ukázali už informácie odhalené v rámci aféry LuxLeaks. O Junckerových dohodách s nadnárodnými firmami napísala dokonca francúzska europoslankyňa Eva Joly knihu nazvanú Vlk v salaši.

"Opísala som luxemburskú realitu. Krajina, ktorá vyšla z vojny veľmi chudobná, sa behom pár desaťročí stala najbohatšou krajinou Európy. Vďaka tomu, že Juncker skomercionalizoval luxemburskú suverenitu," povedala politička zo strany Zelených v rozhovore pre televíziu France24.

01 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 02 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 03 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 04 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 17:31