oceľ vysoká pec výrobaReuters
StoryEditor

Čína sa podvolila medzinárodnému tlaku, zredukuje výrobu vo viacerých sektoroch ekonomiky

10.01.2017, 10:33
Autor:
ČTKČTK
Ázijská krajina bola viackrát kritizovaná za nadprodukciu, ktorú potom ponúka za dumpingové ceny.

Čína sľúbila, že bude pokračovať v znižovaní nadmerných kapacít na ťažbu uhlia a výrobu ocele, ktoré sú dôvodom obchodných sporov s mnohými krajinami. Národná rozvojová a reformná komisia (NDRC) dnes tiež uviedla, že Čína splnila svoje minuloročné ciele pre znižovanie týchto kapacít.

Podľa komisie boli státisíce pracovníkov z oceliarskeho a uhoľného sektora presunutí na iné pracovné miesta. Komisia tiež upozornila, že kapacity znižujú aj ďalšie odvetvia, napríklad cementárenský a sklársky priemysel.

Trumpove vyhrážky

Obchodní partneri Čínu obviňujú, že sa snažia predávať prebytočnú produkciu ocele, uhlia, cementu a skla v zahraničí za dumpingové ceny. 

Nastupujúci americký prezident Donald Trump obvinil Čínu z nekalých obchodných praktík a pohrozil zavedením odvetných ciel na čínsky tovar. Šéf reformnej komisie Sü Šao-š 'uviedol, že je bežné mať nezhody v obchodných otázkach a vyzval USA a Čínu k riešeniu týchto nezhôd "prostredníctvom dialógu na základe vzájomného rešpektu a rovnosti".

Globálny dopad vzťahu

"Všetci cítime, že udržanie harmonického vzťahu medzi USA a Čínou je veľmi dôležité pre celý svet," dodal šéf komisie, ktorého citovala agentúra AP.

Minuloročné zníženie ročných kapacít v rozsahu 45 miliónov ton ocele a 250 miliónov ton uhlia podľa šéfa NDRC malo dopad na 800-tisíc oceliarov a baníkov. Zhruba 700-tisíc z nich už vláda previedla na iné pracovné miesta.

Splnený vládny plán

Sü dnes takisto odhadol, že tempo rastu čínskej ekonomiky sa vlani pohybovalo okolo 6,7 percenta, teda v rámci vládneho cieľa 6,5 ​​až sedem percent.

Šéf NDRC upozornil, že regulačné orgány budú sledovať riziká spojené so snahou čínskych podnikov o zahraničné akvizície. Čínsku vládu v poslednej dobe znepokojuje odliv kapitálu do zahraničia, ktorý tlačí nadol kurz čínskej meny. Peking síce podporuje zahraničné akvizície v oblasti strategických technológií a zdrojov, už menej je ale naklonený nákupom zahraničných nehnuteľností či filmových štúdií.

01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 05:12