BitcoinReuters
StoryEditor

Bitcoin pre obavy z regulácií padá. Zamerali sa naň čínski špekulanti, ktorí nakupujú doláre

10.01.2017, 10:52
Čínske úrady sledujú transakcie, ktorými sa špekulanti snažia z krajiny dostať kapitál.

Virtuálna mena Bitcoin zažíva po nedávnom prudkom náraste pád. Stojí za ním snaha čínskych úradov došliapnuť si na špekulantov, ktorí kvôli prepadu domáceho jüanu presúvajú cez Bitcoin svoje úspory do stabilnejších amerických dolárov. Cez zvýšenú pozornosť zostáva táto kryptomena okrajovým finančným inštrumentom špekulantov.

Najznámejšia kryptomena Bitcoin sa po čase vracia do hľadáčika investorov a finančných špekulantov. Po prudkom minuloročnom zhodnotení o sto dvadsať percent si na virtuálne platidlo ale chcú posvietiť aj úrady. Konkrétnejšie čínske, ktoré minulý štvrtok ohlásili dôslednejší dohľad nad obchodovaním skrz platformu BTCChina.com.

50-tisíc dolárov

Bitcoin po oznámení odpísal 12 percent svojej hodnoty a naďalej klesá. Kým v polovici minulého týždňa sa jeden Bitcoin obchodoval za 1 130 dolárov, v pondelok počas dňa osciloval okolo 900 dolárov za jednotku.
Čína sa totiž kvôli slabnúcej domácej mene jüan, ktorá sa vlani oproti doláru prepadla o sedem percent, potýka s odlivom peňazí zo zeme. Aby mu Peking zamedzil, vláda prišla so sprísnením kapitálových kontrol.

Číňania môžu za jeden rok vymeniť jüany v prepočte za maximálne 50-tisíc dolárov (47,5 tisíc eur). Investori ale našli v regulácii medzeru a za čínske peniaze si nakupujú práve Bitcoiny, ktoré môžu následne bez obmedzenia previesť na americké doláre.

Regulácie vlády

Podľa Zennona Kaprona zo šanghajskej konzultačnej firmy Kapronasia je otázkou času, kedy čínska vláda príde s prísnejšími reguláciami aj pre Bitcoin. "Otázkou je, ako bude regulácia vyzerať a kedy k nej dôjde," uviedol Kapron pre agentúru Bloomberg.

"Regulácie by mohli mať povahu ďalších kapitálových kontrol - vláda by obmedzila množstvo Bitcoinov, ktoré môže fyzická alebo právnická osoba vlastniť. Do úvahy pripadá aj zavedenie dane zo zisku alebo držania virtuálne meny, "doplnil analytik TopForex Peter Bukov.

Postoj Pekingu je pritom pre Bitcoin úplne zásadný. "Čínske obchodovanie s Bitcoinom predstavuje podľa rôznych ťažko overiteľných údajov väčšinu svetového objemu transakcií vo virtuálnej mene," vysvetlil analytik BH Securities Martin Vlček. Zaujímavá podľa neho je aj skutočnosť, že Bitcoin zažil prepad v dňoch, kedy podľa špekulácií čínska centrálna banka intervenovala na posilnenie jüanu.

Miliardy mesačne

Podľa dát agentúry Reuters prebieha na čínskych platformách ako BTCChina.com alebo Huobi 97 percent všetkých globálnych transakcií. Minulý mesiac to predstavovalo 143 miliárd dolárov (136 miliárd eur). To sa samo o sebe môže zdať veľa, ale nie je. Údaje Banky pre medzinárodné vyrovnanie uvádzajú, že hodnota transakcií v americkom dolári bola vlani denne v priemere 4,4 bilióna dolárov (4,2 bilióna eur).

Ďalší ukazovateľ, ktorý dáva silu Bitcoinu ako obchodnej meny do súvislostí, je celková hodnota všetkých Bitcoinov. Tá bola v pondelok podľa databázy Blockchain pri súčte 14,7 miliardy dolárov (14 miliárd eur). Podľa údajov CIA bola hodnota bankoviek, mincí a rôznych foriem bankových účtov 82 biliónov dolárov (78 biliónov eur).

Minoritný inštrument

Celková hodnota všetkých Bitcoinov tak pre predstavu nie je o moc väčšia ako celková hodnota dolára, ktorým sa platí v karibskom súostroví Triniad a Tobago.

Bitcoin tak zostáva minoritným finančným inštrumentom, ktorý je vďaka pomerne vysokej volatilite zaujímavý predovšetkým pre špekulantov či práve Číňanov, ktorí sa cez neho snažia vyviesť svoje peniaze zo zeme. Každopádne sa vzhľadom na objem meny na trhoch jedná o pomerne zanedbateľnú menu, aj keď v jednotlivých prípadoch dokáže pri súčasných malých reguláciách poslúžiť svojmu účelu.

01 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:56