StoryEditor

Pozor hlavne na hračky, elektrospotrebiče a textil

17.12.2002, 23:00

Vianočný trh sa často stáva odbytiskom tovaru, ktorý z rôznych príčin nespĺňa všetky požiadavky stanovené slovenským právnym systémom. Svedčia o tom štatistiky o zákazoch predaja vydané Slovenskou obchodnou inšpekciou (SOI) v predchádzajúcich rokoch, pričom prvé výsledky z tohto roka ukazujú, že trend sa veľmi nezmenil. Problematickými komoditami sa už tradične stali hračky, domáce elektrospotrebiče a textil.
Najčastejšou príčinou zákazu predaja hračiek pre deti do troch rokov sa stalo prekročenie povoleného obsahu ftalátov. Doterajšie skúsenosti SOI a Technického skúšobného ústavu Piešťany, š. p., poukazujú na dve cesty, ktorými dodávatelia obchádzajú prísne limity stanovené pre hračky pre deti do troch rokov. Prvým je deklarovanie, že hračka je -- vzhľadom na svoj charakter však nelogicky -- určená pre deti staršie ako tri roky. Druhým je uvedenie informácie, že ide o hračku pre zviera, prípadne dekoráciu, pričom sa predáva v predajni hračiek.
Domáce elektrospotrebiče predstavujú ročne až 80 % zo všetkých nebezpečných výrobkov, ktoré SOI preveruje aj na základe oznámení z krajín strednej a východnej Európy. Medzi výrobky v tejto skupine, na ktoré sa sústreďuje predvianočný dopyt, ako aj pozornosť kontrolných orgánov, patria elektrické vianočné reťaze. Od roku 1995 SOI vyhlásila za nebezpečných 17 typov svietiacich reťazí. Mnohé z tých, ktoré už boli zakázané a nikdy sa nedoviezli legálne, sa podľa zistení SOI opätovne vracajú na slovenský trh. Zo všetkých doteraz odobratých a testovaných vzoriek až 70 % nevyhovovalo. K najčastejšie zisteným nedostatkom patril okrem iného nevyhovujúci prierez a nevyhovujúca izolácia napájacích vodičov, nedostatočná teplotná odolnosť a tvar objímok žiaroviek či nevyhovujúca elektrická zástrčka.
Pri textilných výrobkoch býva najčastejším nedostatkom nedodržanie označovacej povinnosti, na základe ktorej spotrebiteľ získava informáciu o materiálovom zložení výrobku a spôsoboch jeho ošetrovania. Ďalším prehreškom je nedodržiavanie deklarovaného materiálového zloženia, keď, napríklad, deklarovanú 100-percentnú bavlnu nahrádza špeciálne spracované polyesterové vlákno. Majstrom v tejto súvislosti sú podľa skúseností SOI krajiny tretieho sveta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 15:20