Tento minerál je dôležitý pre naše nervy, svaly, zuby a tiež pre transport cukru do buniek. Pomáha pri jeho premene na energiu. Horčík tiež zabraňuje cievnym sťahom, zhlukovaniu krvných doštičiek a má pozitívny vplyv na rôzne receptory v mozgu. Ste poriadne naštvaní? Doprajte si horčík, upokojí vás. Ochráni vás tiež pred srdcovými chorobami, poradí si s chronickou únavou, zníži krvný tlak a pomáha aj ľuďom trpiacim migrénami. Ukázalo sa, že mávajú nižšiu hladinu tohto minerálu nielen počas záchvatu migrény. Ak chcete znížiť počet záchvatov alebo prežívať aspoň menej intenzívne bolesti, začnite sa dopovať horčíkom. Buď vo forme tabliet alebo si nasaďte magnéziový jedálny lístok. Znamená to konzumovať hlavne banány, pohánku, špenát, zelenú listovú zeleninu, ale napríklad aj morské riasy či oriešky. Vhodným zdrojom sú aj niektoré minerálne vody. Opatrne však s kávou, čajom či alkoholom, sú doslova požieračmi magnézia. Pozor aj na veľa sladkostí a tučných jedál, zhoršujú vstrebávanie tohto dôležitého minerálu.Flickr
StoryEditor

Únia chce ochrániť pestovateľov banánov v Karibiku. Zaplatia to spotrebitelia, myslí si europoslanec

02.02.2017, 12:58
Autor:
rdurdu
Karibské územia, ktoré patria pod správu Francúzska, budú zvýhodnené na úkor juhoamerických farmárov.

Juhoamerický Ekvádor, ktorý patrí medzi najväčších producentov banánov na svete, sa v januári 2017 pripojil k dohode Európskej únie (EÚ) medzi Kolumbiou a Peru. Ekvádor tak získal prednostný prístup k trhu EÚ, avšak záujmy európskych producentov má dočasne ochrániť stabilizačný mechanizmus.

"Prístup Ekvádora k obchodnej dohode medzi Kolumbiou a Peru má značný dopad na pestovateľov banánov v EÚ," píše sa v stanovisku, ktoré vydal europarlament. Tento postup by mohol destabilizovať sektor, ktorý v zamestnáva 37-tisíc ľudí. Komisia bude mať zákonnú povinnosť konať, ak sa zvýši import a môže ohroziť európskych poľnohospodárov. 

Naplnenie kvót 

Mechanizmus obsahuje možnosť pozastaviť dovoz, ak budú naplnené kvóty. Vyjednávači europarlamentu tiež presadili pravidlo, že ak sa objem dovozu banánov priblíži k hranici 80 percent, tak Komisia bude musieť upozorniť parlament a Radu.

"Prijatím tohto textu aktívne pomáhame našim najvzdialenejším regiónom, tak dôležitým pre úniu," uvádza stanovisko. Pod termínom "najvzdialenejšie regióny" sa označujú francúzske zámorské regióny (Martinik, Mayotte, Guadeloupe, Francúzska Guyana Réunion a Svätý Martin), portugalské regióny (Madeira a Azory) a španielske Kanárske ostrovy, uvádza web europarlamentu.

Po dvoch rokoch preskúmanie

Podobný mechanizmus bol prijatý aj v dohode s Kolumbiou a Peru, tok informácii však nebol uspokojivý, upozornili poslanci. Po dvoch rokoch Komisia preskúma situáciu a prípadne rozšíri obranný mechanizmus, ak sa postavenie zámorských pestovateľov zhorší.

Nové pravidlá boli prijaté pomerom hlasov: 544 za, 78 proti, 21 europoslancov sa hlasovania zdržalo.

Aktivita europarlamentu sa nevyhla kritike českého europoslanca Petra Macha. Ten na Facebooku uviedol, že spotrebitelia budú banány nakupovať s vyššou cenovkou.

01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:51