Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

Donald Trump chce uvoľniť bankárom ruky. Riskuje krízu

06.02.2017, 23:00
Americký prezident si chce posvietiť na prísne regulácie finančných domov.

Hovorí sa, že banky pumpujú do ekonomiky život vo forme peňazí. Ak sú pumpári príliš regulovaní, poskytujú menej úverov a sú opatrnejší. To by sa podľa Donalda Trumpa malo zmeniť. Nový americký prezident nariadil preskúmanie zákonov, ktoré obmedzujú finančné domy rizikovo požičiavať či obchodovať s peniazmi klientov na vlastný účet.

Ide najmä o Dodd-Frankov zákon, ktorý začal platiť v roku 2010. Ten mal potrestať banky za to, že spôsobili finančnú krízu a mal ich nezodpovedné úverovanie a obchodovanie obmedziť. Trump nariadil preskúmať, či zákon nie je protiústavný. Prezidentovi USA sa tiež nepáči, že je až príliš posilnená ochrana spotrebiteľov pred finančnými poradcami.

„Regulácie sú zlé pre veľké firmy, ale ešte horšie pre malé,“ povedal Trump s vysvetlením, že mnohí podnikatelia si nemôžu požičať, lebo banky sú príliš opatrné a zviazané regulátormi.

Prípadná zmena by mohla americkým finančným domom pomôcť konkurovať tým európskym.

Plány a realita
Akcie veľkých amerických bánk išli po oznámení prudko hore. Akcie Goldman Sachs sa posilnili v piatok o takmer päť percent z 230 na 240 dolárov za kus. O viac ako tri percentá sa zdvihla aj cena akcií banky JPMorgan Chase.

Podľa odborníkov Trump svoje plány nebude vedieť tak skoro naplniť. Zmena takých dôležitých zákonov bude trvať dlho a môže ich robiť len Kongres. „Trumpov príkaz na obmedzenie regulácie finančného sektora je skôr signálom trhu ako reálnou akciou,“ myslí si Jakub Rosa, analytik Across Private Investments. Pokusy na jeho zmenu budú čeliť odporu demokratov, ktorí ho vnímajú ako oporný bod finančnej stability a ochrany spotrebiteľa. Tomáš Holinka, ekonóm Moodys Anayltics, dokonca tvrdí, že Trumpova snaha je nebezpečná.

„Odbúravanie regulácií by v krátkom období mohlo ekonomiku podporiť, v dlhodobom horizonte však povedie k ďalšej finančnej kríze,“ dodáva. Navyše analytici tvrdia, že dôležitejší ako regulácia bánk je ich dohľad, ktorý robí americká centrálna banka – Fed, a ten zostane silný aj naďalej. „Je tam však neobsadená pozícia, ktorá má na starosti dohľad nad bankami. Ak si tam Trump dosadí svojho človeka, môže nastať deregulácia,“ tvrdí Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm firmy Cyrrus.

Konkurencia v Európe
Ak sa americkým bankám uvoľnia ruky, môžu konkurovať európskym finančným domom priamo na ich domácej pôde, keďže banky v únii ostanú naďalej regulované do rovnakej miery. Európske banky sú tvrdo kontrolované jednak Európskou centrálnou bankou, ale aj Európskym bankovým úradom. Dôvodom je aj to, že niektoré finančné domy už museli štáty zachraňovať z peňazí daňových poplatníkov.

„Americké banky by zmiernením regulácií mohli získať konkurenčnú výhodu voči európskym bankám. Navyše, ak si Londýn dohodne dobré podmienky svojho odchodu z EÚ v danej oblasti, tak cez Britániu sa bude zámorským bankám podnikať v EÚ nad očakávania dobre,“ tvrdí Martin Vozár, portfóliový manažér Wealth Effect Management. Podľa neho je možné, že následne by pristúpila k uvoľneniu prísnych regulácií v bankovom sektore aj EÚ.

Konkurenčný boj medzi investičnými bankami prebieha už roky. A veľké americké investičné banky už roky ukrajujú z trhového koláča európskym bankám priamo v Európe. Odborníci tvrdia, že sa im darí aj preto, lebo pri obchodovaní nie sú zviazané toľkými reguláciami ako ich európski konkurenti.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:41