Reuters
StoryEditor

"Sme fabrikou západných korporácií." Prečo nadnárodné firmy vyvážajú zisky zo Slovenska do zahraničia?

09.02.2017, 23:00
V rubrike Téma týždňa sme sa odborníkov pýtali na dôvody, prečo zahraničné firmy vyvážajú kapitál.

Na Slovensku podniká viacero spoločností so zahraničným vlastníkom. Časť ziskov, ktoré tu zarobia, potom vyberajú a posielajú do zahraničia. 

Prečo sa takto zahraničné firmy správajú? Aké majú z toho výhody? Predstavme si situáciu, že by tieto peniaze ostali v našej ekonomike. Aký by to mohlo mať vplyv na slovenské platy, pracovný trh, pracovnú mobilitu, a podobne?

Prečítajte si odpovede oslovených odborníkov. 

Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka: "Je to ich obchodná stratégia. Nič, čo by stálo za nejaké emotívne vyhlásenia o danom správaní. Ak má niekto problém s tým, že na Slovensku podnikajú a vyvážajú zisky mimo našich hraníc, mal by si vzápätí predstaviť i situáciu, že by tu nepodnikali. Politické a emotívne otázky skôr môžu vyvolávať rôzne verejné stimuly pre tieto firmy, ktoré zvýhodňujú často väčších oproti menším.

Ak smerovať niekde kritiku tak sem. Ideálne je mať podľa môjho názoru lepšie podnikateľské prostredie (nižšie dane, nižšie regulácie, nižšie bariéry pre podnikanie), než verejné stimuly. Nemyslím si, že by sa platy, pracovná mobilita a pracovný trh na Slovensku zmenil, ak by dané firmy zisky nechali a zdanili na Slovensku. Myslím, že by to skôr potešilo politikov, ako obyvateľov."

Ronald Ižip, hlavný analytik TRIM Broker: "Slovensko je fabrikou západných korporácií. To, čím sa vláda hrdí je chiméra. Veľká fabrika síce vytvorí pracovné miesta, no ich pridaná hodnota je nízka. Navyše, ak zahraničná fabrika dostane daňové úľavy, ohýba to konkurenčné prostredie v neprospech slovenských firiem.

Na vytvorenie nových pracovných miest sa tak v podstate podieľa celé Slovensko. Pokiaľ nebudú podporované domáce firmy a nezačne sa tvoriť vlastný kapitál, tak Slovensko vždy ostane chudobné, nezávisle od toho, koľko automobiliek tu máme."

Richard Koza, investičný poradca: "Ja sa nečudujem. Prečo nechávať zisky niekde, kde ich nechcem využiť. Každý chce zisky doma, pri sebe, predsa ich nebude nechávať niekde inde, keď nemusí. Slovensko i Česko sú iba lacné montážne dielne a výrobcovia za to nebudú platiť viac, než musia."

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "V prvom rade, súkromné firmy si so ziskami môžu robiť, čo chcú. Je na nich, či ich zoberú zo Slovenska alebo ponechajú tu. Keďže ide o zahraničné firmy, zisky vyberajú najmä preto, aby ich vrátili svojim akcionárom alebo investovali do projektov niekde inde vo svete.

Nevidím na tom absolútne nič zlé. Ide o racionálne správanie sa. Pochopiteľne, ak by tieto peniaze ostali v slovenskej ekonomike, tak by jej to pomohlo k rýchlejšiemu rastu a k ďalšiemu zlepšeniu sa trhu práce. No očividne podniky na malom Slovensku nevidia toľko príležitostí a zrejme pokrivkáva aj kvalita podnikateľského prostredia."

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex: "Bez vývozu ziskov by nebol ani dovoz kapitálu, čiže neprichádzali by žiadne investície. A tie tvoria zásadnú časť slovenskej ekonomiky. Prirodzenou podstatou trhovej ekonomiky je snažiť sa v podnikaní dosiahnuť zisk. Brániť legálnemu vývozu dividend by sa vo finále vždy obrátilo proti samotnej ekonomike.

Prestali by prichádzať nové investície, čo by následne malo negatívny dopad okrem iného na platy a technologický rozvoj. A potom by klesol aj export so všetkými ďalšími dopadmi na hospodárstvo.

Takéto následky by si malá a otvorená slovenská ekonomika nemohla dovoliť. Som vo všeobecnosti presvedčený, že akékoľvek neštandardné zásahy štátu do podnikania nikdy neskončia dobre.

Osobne si myslím, že na Slovensku zatiaľ neexistuje výraznejší tlak na rast miezd, keďže v regiónoch stále pretrváva vysoká nezamestnanosť a ľudia sú ochotní pracovať aj za výrazne nižšiu ako priemernú mzdu. Skôr ako tlak na zvyšovanie miezd volia kvalifikovaní Slováci odchod do zahraničia, kde si plnia potrebu lepších pracovných podmienok a vyššieho životného štandardu."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:14