StoryEditor

Baníci sa obávajú privatizácie Slovenských elektrární

26.04.2004, 00:00
Ak Slovenské elektrárne prestanú odoberať tuzemské uhlie, baníctvo na hornej Nitre, kde sa ťaží rozhodujúci podiel energetického uhlia, skončí. Od roku 2007 budú Slovenské elektrárne za svoje hnedouhoľné zdroje v Novákoch platiť zvýšené poplatky za emisie. Odsírenie dvoch tridsaťročných elektrárenských blokov nie je efektívne.

Ak Slovenské elektrárne prestanú odoberať tuzemské uhlie, baníctvo na hornej Nitre, kde sa ťaží rozhodujúci podiel energetického uhlia, skončí. Uviedol to predseda baníckych odborov Miroslav Gazdík.
Od roku 2007 budú Slovenské elektrárne za svoje hnedouhoľné zdroje v Novákoch platiť zvýšené poplatky za emisie. Odsírenie dvoch tridsaťročných elektrárenských blokov nie je efektívne. V lete 2001 sa spoločnosť Advanced Power Slovakia (stojí za ňou švajčiarsky investor) rozhodla v Novákoch postaviť moderné uhoľné elektrárenské bloky s vysokou účinnosťou za 300 miliónov dolárov. Na investícií sa mali podieľať aj Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). Podľa Gazdíka tento projekt drieme. Už dávnejšie to potvrdil aj Fedor Boroška z HBP, podľa ktorého im švajčiarsky investor naznačil, že v Európe sa zhoršila klíma pre financovanie takýchto projektov.
Skúsenosť z leta minulého roka však hovorí, že elektrina z nováckych blokov je predajná. Vtedy ju elektrárne výhodne predali do západnej Európy, kde mali problémy s jej výrobou. Baníci nestrácajú nádej, že do stavby elektrárne na uhlie sa pustia Slovenské elektrárne, ktoré už vypracovali koncepciu výstavby nových blokov v Novákoch za 6,5 miliardy korún. HN o tom informoval pred časom člen Predstavenstva Slovenských elektrární Ladislav Szemet. Pripomenul, že by sa tak zachovala kontinuita v zásobovaní parou a teplom v blízkej chemičke, v pórobetónke a pre komunálny sektor v Prievidzi. Kľúč k tejto investícii má však ten kto, sprivatizuje Slovenské elektrárne.
Baníci však netrpezlivo čakajú aj na Koncepciu ťažby uhlia z dielne ministerstva hospodárstva. Malo by z nej byť jasné, koľko uhlia sa bude ťažiť. Od toho sa bude potom odvíjať aj to, s koľkými ľuďmi sa banské spoločnosti budú musieť rozlúčiť a s akými sociálnymi kompenzáciami. "Pre nás je dôležitý spôsob, ako sa s nimi rozlúčime," zdôraznil Gazdík a upozornil, že súdy majú na stole veľa sporov o odstupné, ktoré bane nevyplatili ešte v období, keď im to ukladala teraz už neplatná vyhláška.
Podľa Gazdíka by mal baník dostať nadštandardné odstupné, lebo sa ťažko rekvalifikuje na inú prácu, napríklad pre montáž v strojárstve či elektronike. "Dokážu sa však rekvalifikovať pre stavebnú výrobu. Preto som požiadal ministra Pavla Ruska, aby aj do baníckych regiónov pritiahol investície takéhoto druhu," doplnil Gazdík.

Teplo z uhlia bolo pre Handlovčanov drahé
V Handlovej už pre nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu česká firma postaví deväť kotolní na plyn. Nahradia dožitú tepláreň na uhlie, do ktorej sa dostávalo uhlie z bane priamo dopravným pásom. Teplo z uhlia totiž bolo podľa obyvateľov drahé a v referende sa preto rozhodli pre plynové centralizované kúrenie. Plynofikácia výroby tepla v Handlovej pripravila o prácu desiatky baníkov. Gazdík pripustil, že toto riešenie im bolo čudné. Regulačný úrad totiž stanovil pre minulý rok cenu tepla, ktorá sa nevymykala celoslovenskému priemeru - 420 korún za gigajoul.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 06:01