Reuters
StoryEditor

Juhokórejské úrady obvinili šéfa Samsungu z korupcie. Pre škandál už vlani odvolali prezidentku

28.02.2017, 13:59
Autor:
ČTKČTK
Spolu so šéfom spoločnosti boli obvinení ďalší štyria členovia vedenia.

Juhokórejská zvláštna prokuratúra dnes oficiálne obvinila šéfa najväčšieho juhokórejského podniku Samsung Group I Če-Jonga a ďalších štyroch členov vedenia z úplatkárstva a sprenevery. Ich prípad súvisí s korupčným škandálom, ktorý viedol k dočasnému zosadeniu juhokórejskej prezidentky. Firma doteraz všetky obvinenia odmietala.

Štyridsaťosemročný miliardár I Če-jong, známy tiež ako Jay Y. Lee, bol zatknutý 17. februára. Prokuratúra ho obvinila aj zo skrývania majetku v zahraničí a z krivého svedectva.

Trio rezignovalo 

Medzi štvoricou manažérov, ktorí boli okrem šéfa I Če-Jonga obvinení, je podpredseda predstavenstva Samsung Group Čche Ki-song a predseda Čchang Čung-ki a ďalej predseda predstavenstva dcérskej firmy Samsung Electronics Pak Sang-čin a výkonný podpredseda Hwang Song-so. Traja z nich po oznámení prokuratúry rezignovali na svoje funkcie, napísal spravodajský server BBC News.

Zvláštna prokuratúra uviedla, že 6. marca predloží definitívnu správu s výsledkami vyšetrovania, ktoré bolo dnes po troch mesiacoch ukončené.

Problémová dôverníčka

Juhokórejsku prezidentku Pak Kun-hje v decembri kvôli korupčnému škandálu dočasne odvolal parlament. O jej ďalšom zotrvaní vo funkcii definitívne rozhodne ústavný súd, ktorý už začal záležitosť prejednávať. Verdikt sa očakáva v priebehu marca.

Dôvodom odvolania prezidentky je jej kontakt s dôverníčkou Čche Son-sil, ktorá zrejme dostala možnosť zasahovať do štátnych záležitostí, hoci nemala žiadnu oficiálnu funkciu. Priateľka hlavy štátu čelí aj podozreniu, že s využitím svojich väzieb na prezidentku nútila juhokórejské firmy, aby darovali peniaze nadáciám, ktoré ona sama riadila.

Kontroverzné spojenie

Prokurátori tvrdia, že spoločnosť Samsung Group vyplatila organizáciám spojeným s priateľkou prezidentky celkovo 43 miliárd wonov (36 miliónov eur), aby získala vládnu podporu pre kontroverzné spojenie firiem Samsung C&T a Cheil Industries, s ktorou nesúhlasila rada menšinových vlastníkov. Fúziu nakoniec umožnila podpora štátneho dôchodkového fondu NPS, ktorý mal podiel v oboch firmách.

Fúzia bola dôležitá pre upevnenie pozície I Če-Jonga, ktorý vedie celý konglomerát Samsung Group od mája 2014, kedy jeho otca I Kun-Hia postihol infarkt. Če-jong je jeho jediný syn.

01 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:12