StoryEditor

Rockefeller vybudoval impérium, neštítil sa nekalých praktík. Dynastia si dodnes udržuje významný vplyv

21.03.2017, 17:00
Zosnulý David Rockefeller bol vnukom amerického biznismena Johna D. Rockefellera, ktorý je považovaný za najbohatšieho Američana histórie.

Vo veku 101 rokov zomrel David Rockefeller, vnuk niekdajšieho magnáta a legendárneho biznismena Johna D. Rockefellera, ktorý je považovaný za najbohatšieho Američana celej histórie.

​Kto to však bol? Ako sa mu podarilo vybudovať tak obrovské impérium, že je veľkosť bola tŕňom v oku amerických úradov? 

Americký sen ako z učebnice

Jeho životný príbeh možno označiť za typický príklad "amerického sna." John D. Rockefeller sa narodil 8. júla 1839 do chudobnej rodiny v meste Richford v americkom štáte New York. Jeho otec bol obchodník. Prvé peniaze zarobil John už v mladosti, keď predával sladkosti a pre susedov vykonával rôzne práce, pripomína portál History.com.

Keď mal 14 rokov, jeho rodina sa presťahovala do štátu Ohio, kde navštevoval strednú školu a krátko aj univerzitu. V roku 1855 sa zamestnal vo firme, ktorá sa zaoberala kúpou, predajom a dovozom uhlia, obilia a iných surovín. To mal 16 rokov.

Investoval do ropy...

O štyri roky neskôr založil s partnerom firmu s podobným zameraním. O pár rokov neskôr mu však učaroval ropný priemysel, ako 24-ročný investoval do rafinérie v Clevelande. Toto rozhodnutie do budúcnosti určite neľutoval. Rafinéria stála neďaleko priemyselného Pittsburghu, uvádza portál Biography.com.

Neskôr si požičal peniaze, aby vyplatil partnerov a prevzal kontrolu nad rafinériou, ktorá bola najväčšia v celom Clevelande. Časom získal nových partnerov a expandoval v rozrastajúcom sa ropnom biznise, ktorý poháňal priemyselný boom USA. V roku 1870 s partermi položil základy spoločnosti Standard Oil, ktorá neskôr skupovala konkurenčné rafinérie. O 12 rokov už spoločnosť kontrolovala zhruba 90 percent amerických rafinérií, terminálov a ropovodov. 

Spotreba ropy skokovo narástla s dostupnosťou automobilov, spoločnosť bohatla aj na predaji kerozínu, ropného derivátu, ktorý sa používal v lampách.

...vybudoval tak obrovské impérium...

Rockefeller ovládol aj železnice, čo mu poskytovalo ohromnú výhodu oproti konkurencii, upozorňuje Idnes.cz. Kritici spoločnosti však často poukazovali na to, že vybudovanie impéria sprevádzali viaceré nekalé praktiky. Rockefeller mal svoj monopol zneužívať, ozývali sa hlasy, ktoré ho obviňovali z ničenia konkurencie, korupcie politikov či priemyselnej špionáže.

Standard Oil dokonca kupovala hektáre lesov a pozemkov, aby tak zabránila konkurentom v budovaní vlastných ropovodov.

...až musela zasiahnuť vláda

Pravdou je, že enormná veľkosť Standard Oil prekážala už aj americkej vláde. V roku 1906 ju obvinila z monopolizácie priemyslu, čo ropný barón dôrazne odmietal. V roku 1911 však padlo konečné rozhodnutie: americký najvyšší súd nariadil rozdelenie spoločnosti Standard Oil na viac ako 30 menších spoločností.

Mnohé z nich sa v tvrdom ropnom biznise nestratili a dodnes oplývajú značným vplyvom. Ide, napríklad, o spoločnosti Amoco (dnes BP), Esso (ExxonMobil) či Chevron (ChevronTexaco).

Po tom, ako opustil vedenie Standard Oil v roku 1897, sa Rockefeller začal venovať charite. Venoval stovky miliónov dolárov na rôzne vedecké, vzdelávacie a náboženské projekty. Financoval založenie Chicagskej univerzity a Rockefellerovho medicínskeho inštitútu, ktorý je dnes známy ako Rockefellerova univerzita. ​

Gates ako "chudobný príbuzný"

John D. Rockefeller zomrel v roku 1937 vo veku 97 rokov, jeho cieľ, dožiť sa 100 rokov, sa mu tak naplniť nepodarilo. V čase jeho smrti sa hodnota jeho majetku odhadovala na úrovni 1,4 miliardy dolárov, čo z neho robí prvého miliardára v histórii.

V dnešných číslach by šlo o 341 miliárd dolárov, čo z neho, podľa časopisu Time, robí najbohatšieho človeka americkej histórie. Majetok súčasného najbohatšieho človeka, Billa Gatesa, má zhruba štvrtinovú hodnotu.

Dodnes vplyvná dynastia 

Rockefellerovci sú dnes považovaní za jednu z najvplyvnejších rodín histórie svetového biznisu, potomkovia Johna úspešne pokračovali v biznise. Známi boli aj prepojeniami na najvyššie priečky americkej politiky. Jeho jediný syn, John D. Rockefeller junior, nechal na newyorskom Manhattane vybudovať Rockefellerovo centrum, jednu z dominánt celého mesta.

Reuters

Rockefellerovo centrum v New Yorku.

Zosnulý David Rockefeller zastával funkcie predsedu správnej rady a generálneho riaditeľa rokoch 1969 až 1981 Chase Manhattan Bank (teraz pod hlavičkou JPMorgan). Pracoval pre viacero prezidentov, stretával sa so svetovými politikmi. V kontakte bol aj s predstaviteľmi CIA, konzultoval s ministrom zahraničia Henrym Kissingerom.

Davidov brat Nelson pracoval ako viceprezident Geralda Forda, ďalší súrodenec Winthrop Aldrich slúžil ako guvernér štátu Arkansas, uvádza Forbes. Ďalší člen širokej rodiny, John Davison Rockefeller IV, pracoval do roku 2015 ako senátor štátu Západná Virginia.

John D. Rockefeller tak založil jednu z najznámejších dynastií, ktorá si dodnes udržiava vplyv v politike a biznise.

01 - Modified: 2024-04-05 13:07:56 - Feat.: - Title: Čaputová bude úradovať z Košíc, rozlúčiť sa pôjde aj do Prahy. Aký bude záver jej mandátu? 02 - Modified: 2024-03-24 00:22:17 - Feat.: - Title: V rámci celosvetovej akcie Hodina Zeme zhasli svetlá známych pamiatok. V Nemecku išlo aj o politiku 03 - Modified: 2024-03-24 11:50:23 - Feat.: - Title: Týždňovka HN: Je tu prvé kolo, mestá sa bránia pred medveďmi, Macron boxuje a Česi sa nám ospravedlňujú 04 - Modified: 2024-03-19 14:24:33 - Feat.: - Title: Kopačky, päste, ale aj topmodelka na Slovensku. Pripomeň si tieto nezabudnuteľné momenty predvolebných kampaní 05 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Zdá sa, že hráme vysokú hru: Sme s Rusmi, proti Únii a Amerike (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. apríl 2024 07:27