StoryEditor

Informácie o vývozcoch zbraní sú tajné

12.02.2003, 23:00

Povolenie na obchodovanie s vojenským materiálom umožňuje obchodovanie v rámci Slovenska. Ak chce obchodník vojenský materiál aj dovážať alebo vyvážať, musí mať na každý individuálny prípad ešte licenciu. Informácie o tom, kto má licenciu, patria medzi utajované skutočnosti.
Verejnosť môže mať iba informácie, ktoré Slovensko poskytuje do registra OSN pre konvenčné zbrane, kde ide o veľké transfery. Napriek tomu ministerstvo hospodárstva odmieta názory, že vývoz zbraní by preto nebol pod verejnou a najmä parlamentnou kontrolou. Verejná kontrola je podľa štátnej tajomníčky rezortu zabezpečená tou časťou zákona o obchodovaní s vojenským materiálom, ktorá hovorí o predlicenčnej kontrole. Nedôveryhodné prípady sa tým vyselektujú. K žiadosti o povolenie na obchodovanie sa okrem ministerstva hospodárstva vyjadrujú aj ministerstvo zahraničných vecí, obrany, vnútra, SIS, Národný bezpečnostný úrad a colná správa. "Ak len jedna z týchto inštitúcií s udelením povolenia nesúhlasí, ministerstvo povolenie nevydá," zdôrazňuje Šimková. Posudzuje sa tiež, či konkrétny obchod nenaruší medzinárodné konvencie a záujmy.
DMD holding je za
DMD Holding, do ktorého patria aj tradičné zbrojárske podniky, sprísnenie podmienok, ktoré zaviedla novela zákona o obchodovaní s vojenským materiálom, víta. Podľa prezidenta holdingu Ivana Šubrta je okrem iného pozitívne, že sa už vyžadujú licencie aj pre sprostredkovateľov predaja. Šubrtovi sa zdá, že zatiaľ vydávanie licencií ide pomalšie, ale pripisuje to tomu, že na ministerstve sú noví ľudia. Očakáva, že sa vydávanie licencií nielen sprísni, ale aj spružní. Sprísneným podmienkam podľa neho vyhovie 20 až 30 firiem, pretože malým vývozcom sa neoplatí zvyšovať základné imanie nad predpísaných päť miliónov korún. "Vývoz zbraní nie je pre tieto firmy až taký lukratívny, ako sa vo verejnosti myslí," povedal Šubrt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 09:13