predavačka, obchodPeter Mayer
StoryEditor

Štát opäť rieši to, čo nemá. Plat v inzerátoch vyššie mzdy pre Slovákov neprinesie

28.04.2017, 00:00
Čo si o návrhu nezaradených opozičných poslancov myslia odborníci?

Opoziční poslanci Jozef Mihál a Miroslav Beblavý prišli s návrhom zákona, ktorý prikáže v pracovných inzerátoch povinne zverejňovať najnižšiu ponúkanú mzdu na pracovnej pozícii. Podľa údajov portálu Profesia.sk zverejňuje dnes platy pätina zamestnancov.

​Návrh by mal vyrovnať informačnú nerovnosť medzi zamestnancom a zamestnávateľom a zvýšiť platy.

Odbory túto iniciatívu vítajú, zamestnávatelia jej naklonení nie sú.

Čo sú najväčšie výhody a nevýhody tohto návrhu? Vytvorí tlak na rast miezd? Prečo sa zamestnávateľom nepozdáva?

Spýtali sme sa odborníkov, prečítajte si ich odpovede.

Ronald Ižip, analytik Trim Broker: "Tieto návrhy posúvajú novú politickú stranu viac doľava ako doprava. Každý, kto hľadal zamestnanca vie, že finálna mzda je výsledkom mnohých faktorov. Málokedy získate ideálneho kandidáta, často je to kandidát, ktorý má svoje výhody aj nevýhody.

Môžete zariskovať a vybrať si menej skúseného uchádzača s nižšou mzdou alebo vsadíte na istotu, avšak s omnoho vyššími nákladmi. Jednoducho, záujemcovia o zamestnanie nie sú uniformní. Nízka ponúkaná mzda odradí skúsených uchádzačov, vysoká tých neskúsenejších. Jedná sa preto iba o ďalšiu zbytočnú byrokraciu a zhoršovanie podnikateľského prostredia na Slovensku."

Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka: "Výhody nevidím v ničom. Mám diametrálne inú predstavu o fungovaní a funkciách štátu. Štát má nechať dané rozhodnutie na samotných aktérov. Politici by sa mali zameriavať na strategické problémy štátu a spoločnosti, resp. na funkcie, ktoré by mal štát skutočne vykonávať. Nie sa miešať do všetkého, čo ich napadne."

Richard Koza, investičný poradca: "Tento návrh je príkladom toho, kedy zákonodarcovia akoby nevedeli čo majú robiť a snažia sa zasahovať do bežných biznis aktivít pomocou zákonov. Poslanci by mali počet zákonov zmenšovať a legislatívu zjednodušovať, nie pridávať ďalšie a ďalšie zbytočné paragrafy.

Prečo takú vec - obsah inzerátov - má riešiť zákon? Nech si zamestnávateľ sám rozhodne, čo uvedie do inzerátu. Niekomu bude vyhovovať také znenie a niekomu onaké znenia. Teda opäť snaha o riešenie niečoho, čo zákony vôbec riešiť nemajú."

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex: "Myslím si, že z pohľadu uchádzača o prácu by išlo o pozitívnu zmenu a ľudia ju privítajú. Jednak typická formulka „plat dohodou“ je častokrát mätúca a uchádzač sa o reálnom plate nič nedozvie, čo stojí zbytočné úsilie a čas. Napríklad človek na seniorskej pozícii si zoberie kvôli pohovoru voľno, aby na pohovore zistil, že firma ponúka plat pre juniora, ktorý jednoznačne nespĺňa jeho očakávania.

Pohovor je tak pre obe strany zbytočne strateným časom. Plat stále zostáva hlavnou motivujúcou zložkou, preto by táto zmena prispela k transparentnejším podmienkam pri výbere zamestnania.

Možný efekt na zvýšenie miezd je ťažké odhadnúť. Každý sektor v ekonomike má svoju priemernú, ako aj minimálnu a maximálnu mzdu, a osobne nevidím dôvod, aby sa tieto mzdy menili iba vďaka uverejneniu ako sumy v inzeráte. Firmy majú v ruke možné zvyšovanie platu ako motivačný nástroj, napríklad, po úspešnom absolvovaní skúšobnej doby. Na tom by sa podľa mňa nič nezmenilo ani po tejto legislatívnej zmene."

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "Ekonomický diletantizmus ohľadne snahy povinného zverejňovania platov v inzerátoch sa úplne vyrovná ekonomickému diletantizmu s povinným vyplácaním 13. platu. Ide o hrubozrnný populizmus a zavádzanie byrokracie, ktorá vyššie platy ani náhodou neprinesie. Jednoducho vystrelený šíp s veľkou odchýlkou minie cieľ.

Som hlboko presvedčený, že malo by byť len na slobodnom rozhodnutí zamestnávateľa, či plat v inzeráte uvedie alebo nie. Ak bude tento návrh nasilu pretlačený do zákona, bude zrejme aj tak bezzubý. Čo bude brániť zamestnávateľom, aby v inzerátoch uvádzali rozpätie od X eur do Y eur, ktorého dolná hranica bude výrazne podstrelená a nebude problém s tým, že by mohla byť podlezená? Ciest ako pohodlne a elegantne obísť túto reguláciu bude veľa."

Matej Krajčovičanalytik Capital Markets: "Tento návrh môže na prvý pohľad predstavovať obmedzenie pre zamestnávateľov, na trhu práce by však rozšíril transparentnosť. V tom spočíva najväčší benefit tohto opatrenia. Uchádzač o prácu má možnosť tak pridať ďalšie kritérium pri výbere, čo znamená pre neho väčšiu efektivitu a pokiaľ sa rozhodne pre nejakú pracovnú ponuku, tak pri pohovore bude v lepšej vyjednávacej pozícií a lepšie sa tak bude môcť dohodnúť o cene svojej práce.

Zamestnávateľ tak bude nútený viac rešpektovať situáciu na pracovnom trhu a ponúknuť férovejšie ohodnotenie, keďže je málo pravdepodobné, že zaujmú uchádzača s ponukou platu menšieho ako je priemer.

Efekt na priemernú mzdu by nemusel byť spočiatku príliš markantný, skôr dôjde k lepšej alokácií pracovných síl, keďže zamestnanci s lepšími schopnosťami alebo tí skúsenejší budú skôr inklinovať k lepšie plateným pracovným pozíciám, na ktoré sa častokrát predpokladá uchádzač s nadpriemernými schopnosťami.

Na druhej strane aj firmy pokiaľ budú nútené platiť za pracovníkov viac budú vyžadovať kvalitnejšiu pracovnú silu. Spočiatku by sa tým mohla zvýšiť fluktuácia zamestnancov ako dôsledok hľadania lepšej ceny práce, ale zvýšenou transparentnosťou to z dlhodobého hľadiska skôr prispeje k zlepšeniu prostredia na pracovnom trhu.

Zamestnávatelia sa týmto krokom dostanú do mierne horšej pozície pri pohovore nakoľko uchádzač bude vedieť, čo od zamestnávateľa môže za svoju snahu na pohovore, a po ňom, očakávať."

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: "Nemyslím si, že by to bol nejaký gamechanger na trhu práce. Zamestnanci čelia informačnej asymetrii, čo sa týka ponúkanej mzdy, a pokiaľ by bola zverejňovaná, tak sa minimálne vyhnú tomu, aby sa neuchádzali o pozíciu, ktorá nezodpovedá ich mzdovým nárokom.

Informačnej asymetrii však čelia aj zamestnávatelia, keďže životopisy bývajú podobne ako ich inzeráty prifarbené, preto budú mať motiváciu do inzerátov dávať buď spodnú hranicu mzdy, alebo určitý rozsah prípadnej mzdy. Preto si myslím, že by bol dopad na trh práce obmedzený. Na druhej strane však zverejňovanie miezd ani neuškodí, čiže ťažko proti tomuto návrhu namietať. Netreba však mať od neho prehnané očakávania."

01 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 02 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 03 - Modified: 2024-03-18 16:15:28 - Feat.: - Title: Toyota, Nissan aj Panasonic. Japonských zamestnancov čaká zvýšenie platov, aké nevideli 30 rokov 04 - Modified: 2024-03-14 08:19:46 - Feat.: - Title: Slovenské mzdy rástli opäť aj v januári, najviac v odvetví priemyslu 05 - Modified: 2024-04-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Ženy sa boja požiadať o zvýšenie platu. Zarábajú pritom oveľa menej ako muži, proti nim idú aj roky strávené na materskej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:16