Reuters
StoryEditor

Veľká moskovská demolácia sa zadrhla, majitelia bytov sa stavajú na zadné

30.04.2017, 00:00
Autor:
ahaaha
Plán moskovskej radnice zbúrať tisíce panelákov z čias Nikitu Chruščova vyvolal v hlavnom meste nebývalú vlnu občianskeho odporu.

Ľudia sa obávajú, že budú presťahovaní do nekvalitných bytov a na grandióznym pláne zarobia len developeri. Do vypätej debaty sa zapojil aj prezident Vladimir Putin.

O zbúranie ôsmich tisícok takzvaných chruščovek rozhodla radnica tento rok vo februári. Päťposchodové paneláky dlhé roky presluhujú, sú v biednom stave a nikto nepochybuje o tom, že už nemá zmysel ich opravovať. Ich obyvatelia by podľa plánu mali zadarmo dostať nový byt o rovnakej výmere.

60 dní

Plán sa týka asi 1,6 milióna ľudí. Nová výstavba má stáť 3,5 bilióna rubľov (viac ako 56 miliárd eur), v stredu moskovská radnica na prípravu prestavby vyčlenila 100 miliárd (1,6 miliardy eur). Medzi obyvateľmi chátrajúcich domov však rastú obavy, kam budú presťahovaní a za akých podmienok.

"Ak sa vám nebude páčiť byt, ktorý vám ponúknu, tak vás na základe súdneho príkazu vysťahujú. Šesťdesiat dní pred tým dostanete výstrahu a nebudete mať na výber," agitovala minulý týždeň pred davom znepokojených penzistov aktivistka Margarita Šeferová. Podobné demonštrácie sa organizovali na mnohých miestach ruskej metropoly.

Zmrazovanie projektov 

"Neponúknu vám nehnuteľnosť rovnakej trhovej ceny. Ponúknu vám nehnuteľnosť rovnakej veľkosti vo vašej alebo susednej štvrti," vysvetľovala podrobnosti plánu, ktorý pred týždňom v prvom čítaní posvätila duma. Proti vysťahovaniu sa nebude možné brániť na súde a nepočíta sa ani s možnosťou finančnej kompenzácie pre majiteľov bytov, ktorí s relokáciou nebudú súhlasiť.

Denník The Moscow Times upozorňuje, že úrady označia celé obytné bloky za "renovačné zóny", na ktoré sa nebudú vzťahovať stavebné štandardy a nariadenia. Podľa urbanistu Pjotra Ivanova bude v týchto zónach možné zbúrať či postaviť akúkoľvek budovu a občania tomu nebudú mať šancu zabrániť. "Chruščovky a zastarané domy sú len zámienka," myslí si Ivanov.

Z ambiciózneho plánu budú ťažiť predovšetkým developeri, ktorí sa v posledných rokoch stretávajú so stagnáciou trhu. Mohutná výstavba bytov za peniaze z mestského rozpočtu im otvára dvere k snovým zákazkám. Niektoré stavebné firmy už podľa ruskej tlače zmrazili rozrobené projekty, aby uvoľnili zdroje na veľkú moskovskú prestavbu.

Sledovaný 10. máj

Majitelia bytov v chruščovkách sa obávajú, že developeri budú šetriť na materiáloch a postavia pre nich mizerné vežiaky na okraji priemyselných zón. "Nedávno som renovovala celý byt. A teraz chcú, aby som začala nanovo, všetko zahodila a začala znovu v prázdnom byte," povzdychla si tridsaťročná Olga, ktorá vlastní byt juhozápadne od centra.

Obyvatelia chruščovek sa preto vrhli do boja a predstavitelia mesta čelia nebývalej vlne občianskej aktivity a nespokojnosti. Susedia sa schádzajú na dvorcoch, diskutujú o budúcnosti, dožadujú dodržiavanie svojich vlastníckych práv a píšu nahnevané listy starostovi Sergejovi Sobjaninovi aj prezidentovi Putinovi.

"Zistili sme, že musíme spojiť sily v celom bloku, aby nás bolo počuť. Potom predstavujeme silu, s ktorou sa musí počítať," priblížil odbojnú atmosféru medzi obyvateľmi panelákov aktivista Vladimir. Všetci teraz upierajú zraky k desiatemu máju, kedy bude zverejnený zoznam domov určených na demoláciu. Radnica tiež vyberie domy, ktoré vyberie z "renovačného plánu".

Voľby sa blížia

Aktivisti však upozorňujú, že referendum bude netransparentné, pretože ho bude kontrolovať vedenie mesta a nie jednotlivé domové rady. "Mesto sa doslova stavia na zadné, všetko sa robí v hroznom zhone - tento prístup k ničomu dobrému nepovedie," varovala Galina Chovanská z parlamentnej komisie pre bytovú výstavbu pred tlakom radnice, aby sa čo najskôr pristúpilo k realizácii plánu.

Dianie okolo chruščovek je natoľko sledované, že sa rieši aj na najvyšších miestach. Putin v stredu vyhlásil, že zákon treba prepracovať tak, aby zohľadnil záujmy občanov. Podľa denníka Vedomosti si vedenie krajiny dobre uvedomuje, že bytová rebélia môže ešte eskalovať a ľahko by ju mohla využiť opozícia. A to si rok pred voľbou prezidenta a moskovského starostu nikto nepraje.

01 - Modified: 2024-04-21 06:10:00 - Feat.: - Title: Moskva tvrdí, že pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu "zhorší svetové krízy" 02 - Modified: 2024-04-17 14:07:30 - Feat.: - Title: Väznený kritik Kremľa a disident Kara-Murza čelí podľa právničky náročnému presunu do Moskvy 03 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 04 - Modified: 2024-04-12 14:08:32 - Feat.: - Title: Pri výbuchu auta v Moskve bol zranený zbeh z ukrajinskej tajnej služby 05 - Modified: 2024-04-12 04:36:59 - Feat.: - Title: Ruská FSB tvrdí, že zmarila plány útoku na synagógu v Moskve
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:18