StoryEditor

Zavedenie eura v roku 2009 je ohrozené

21.09.2004, 00:00
Plánované zavedenie eura v roku 2009 je otázne. Strany vládnej koalície sa totiž rozchádzajú v názoroch na tempo znižovania schodku verejných financií, čo je jedna z rozhodujúcich podmienok na vstup krajiny do eurozóny. Ešte v máji sa vláda v konvergenčnom programe zaviazala stlačiť deficit pod tri percentá už v roku 2006.

Podpredseda vlády Pál Csáky však navrhuje pomalší postup. "Tento názor rezonuje v celej SMK. Zatiaľ ho nechceme oficiálne prezentovať. Ale v takomto kontexte uvažujeme o kritériách a východiskách štátneho rozpočtu," povedal Csáky. Podľa neho "bude o tom ešte veľká diskusia". SMK totiž vo vláde navrhla, aby sa kovergenčný program a materiál o zavedení eura dostali aj na rokovanie parlamentu. Proti iniciatíve SMK nie je ani ANO. Uvoľnenie prísnej rozpočtovej politiky však, naopak, odmietajú SDKÚ a KDH.
Podľa poslanca KDH Júliusa Brocku Slovensku vyhovuje, aby malo čo najnižší schodok. "Je lepšie, keď sa zadlžujeme čo najmenej, lebo dlh Slovenska je už aj tak dosť veľký," povedal Brocka. Myslí si, že súčasné obdobie vysokého ekonomického rastu treba využiť na zníženie, a nie na prehĺbenie dlhu.
Podľa podpredsedu ANO Ľubomíra Lintnera je však znižovanie schodku na úroveň, ktorú vyžaduje vstup do eurozóny, pre Slovensko v období reforiem až príliš ambiciózne.
SDKÚ nebude pri rokovaniach súhlasiť, aby sa plánovaný verejný schodok v roku 2006 zvyšoval. "Dodržanie deficitu je dôležité nielen kvôli tomu, aby ekonomika bola zdravá a nezadlžovali sme budúce generácie, ale tiež preto, aby sme boli pripravení na vstup do Európskej menovej únie, ak to pre Slovensko bude v danom okamihu výhodné," povedal poslanec SDKÚ Jozef Mikuš. V tomto sa však názor kresťanských demokratov s SDKÚ rozchádza. KDH je síce za znižovanie schodkov verejných financií, ale v súvislosti so zavedením eura je zdržanlivé. "Ak sú u nás obrovské rozdiely oproti EÚ15 v mzdách, cenách i dôchodkoch a popritom existujú voči nám zo strany únie prechodné obdobia slobodného pohybu pracovných síl, tak sa mi zdá absurdné, aby sme sa harmonizovali v menovej oblasti," doplnil Brocka.
Oficiálny dátum zavedenia eura 1. januára 2009, ako to začiatkom septembra schválila vláda, považuje Brocka za veľmi otázny. "Podklady, ktoré boli na rokovaní vlády, ma nepresvedčili o tom, že to je optimálny termín," zdôraznil Brocka. Za správne považuje zavedenie eura až po roku 2010.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 23:03