Grécko obmývajú až tri moria: Egejské, Iónske a Stredozemné. Má až 1 400 ostrovov, medzi známejšie patrí napríklad Kréta či Kos. V priemere navštívi Grécko ročne okolo šestnásť miliónov turistov, Grécke turistické združenie sa však podľa TASR vyjadrilo, že tento rok by chcelo privítať rekordných 25 miliónov návštševníkov.Flickr
StoryEditor

Gréci dúfajú v rekordnú sezónu. Hotely chcú zaplniť Nemcami, či Britmi

13.05.2017, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Grécki hotelieri a ľudia z turistického priemyslu sa na nasledujúcu sezónu tešia.

Početné lety a hotely už sú obsadené, prví hostia prichádzajú. Grécko tento rok počíta s turistickým boomom, aký krajina desiatky rokov nezažila, píše agentúra DPA.

Zatiaľ je ešte v prístave na gréckom ostrove Skopelos pokoj. Na vlnách sa pokojne hojdajú rybárske lode, prví turisti zoženú miesto v tavernách bez problémov, krčmári servírujú v dobrej nálade paradajkový šalát a sépie. Ide o pokoj pred búrkou: po rekordnom roku 2016 s približne 27,5 milióna turistov sa má v tomto roku počet návštevníkov dostať až na 30 miliónov.

Všetko je pripravené

"Počkáme a uvidíme, Siga, Siga, pomaly, pomaly!" volá mladý kuchár Rigas Gripiotis, hoci jeho optimizmus prezrádza široký úsmev. "Skopelos je trochu odľahlý, nie sme Mykonos alebo Santorini, kde sa stále niečo deje," vysvetľuje, prečo je opatrný. Napriek tomu spolu so svojimi tromi bratmi dúfa, že to bude skvelé leto. Ich krčmička Kymata priamo v starom prístave je čerstvo vymaľovaná, všetko je pripravené pre hostí.

Dimitris Skalidis, ktorý prevádzkuje tri hotely rybárskej osade Tolo na Peloponéze, si pochybnosti nepripúšťa. "Prežívame turistický boom, aký tu nebol desiatky rokov," hovorí nadšene. "Máme skoro obsadené a už prijímame rezervácie na rok 2018!" Christos Pilatakis, riaditeľ hotela na ostrove Rhodos, jeho slová potvrdzuje: "Dokonca ešte v novembri je v našej malej dedinke Lindos obsadených 60 percent izieb."

Lákajú Nemcov

Do Helada to tento rok láka predovšetkým nemeckých turistov. Nemci tvoria odjakživa najväčšiu skupinu zahraničných turistov v Grécku. Tento rok sa má ich počet zvýšiť o ďalší milión na tri milióny, odhaduje aténske ministerstvo pre turistiku. Veľmi populárne je Grécko aj medzi Francúzmi, Britmi a Rakúšanmi.

Krajina ťaží z rôznych faktorov: z neistej bezpečnostnej situácie v iných obľúbených turistických krajinách ako sú Turecko a Egypt, ale aj z toho, že sa za posledné dva roky upokojila situácia vnútri samotného Grécka. "Od roku 2015 už sa nekonajú žiadne štrajky, ktoré by stáli za reč, a atentáty tu nie sú vôbec - ľudia sa cítia bezpečne," hovorí Dimitris Skalidis.

Navyše po schválení zmluvy o utečencoch medzi Európskou úniou (EÚ) a Tureckom silne zoslabol príliv utečencov. Na obzvlášť zasiahnutých ostrovoch Lesbos a Chios sa turistický ruch spamätáva len pozvoľna, ešte stále ich tu totiž v zlých podmienkach vytrvalo čakajú tisíce. Ale ostrov Kos znovu zaznamenáva významný nárast rezervácií.

Úsporné opatrenia

Peniaze od turistov Grécko neustále ohrozené bankrotom veľmi potrebuje. Turistické odvetvie hospodárilo v roku 2016 s obratom okolo 13 miliárd eur - tento rok by to mohlo byť o 50 percent viac, domnieva sa ministerstvo pre turistiku, ktoré počíta aj s významným nárastom zamestnanosti. Aj keď ide do značnej miery o sezónne pracovné miesta, bola by to aspoň prechodná úľava pre krajinu s najvyšším podielom nezamestnaných v EÚ - cez 23 percent.

Úplne bez mráčikov ale nálada aj tak nie je, pretože aj grécky turistický sektor zasiahla rozsiahli úsporné opatrenia a zvyšovanie daní, ktoré po vysoko zadlženej krajine požadujú medzinárodní veritelia.

Prví turisti dorazili

Trebárs v hoteloch sa daň z pridanej hodnoty zdvihla zo 13 na 24 percent. "Aby sme zostali konkurencieschopní, nepremietnem toto navýšenie a odvody do účtov klientov," hovorí Dimitris Skalidis.

Prečo štát "hospodársku lokomotívu" menom turistika zaťažil, namiesto aby ju podporil, tomu hotelier nerozumie. Ale teraz už na hĺbanie nezostáva čas, pretože sezóna začala - a aj do Tola na Peloponézskom polostrove dorazili prví z mnohých očakávaných turistov.

01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 04 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 05 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:19