Poslanec Obyčajných ľudí Peter Kremský verí, že pomoc pre ľudí v kríze bude čoskoro prijatá. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Lacné ceny energií už nikdy nebudú, pomoc je na ceste, tvrdí poslanec Kremský

02.10.2022, 14:01
  • Podľa poslanca Hlasu Richarda Rašiho vláda v riešení energetickej krízy zlyhala.
  • Ceny budú na úrovni 60 eur za megawatthodinu za silovú elektrinu, tvrdí zákonodarca.
  • V hre je aj krajný scenár, že štát siahne na energiu vyrobenú na Slovensku.

Predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti tvrdí, že lacné energie už sú minulosťou, zároveň však chce zastropované ceny pre domácnosti. Uviedol to v nedeľňajšej relácii televízie TA3 V politike. Zdôraznil, že záujmom koalície je, aby boli ceny energií znesiteľné pre občanov, verejný sektor a aj firmy. 

„Plánom vlády je, aby boli (ceny energií – pozn. red.) znesiteľné. Samozrejme, lacné nebudú už nikdy,“ konštatoval s tým, že musia byť také, aby to prežil priemysel, ekonomika, občania aj verejný sektor. Poukázal na to, že parlament už schválil krízový plán, ktorým by mohol štát v najkrajnejšom prípade siahnuť na elektrinu vyrobenú na Slovensku.

V hre je plán B

Podľa Kremského ceny musia mať strop – maximálnu hodnotu, ktorú je priemysel schopný zvládnuť. Ak by boli vo výške 400 až 500 eur megawattov za hodinu, položila by to ekonomiku. Podobný názor v piatok tvrdil aj predseda vlády Eduard Heger. „Takú situáciu nepripustíme. Som rád, že nový minister hospodárstva Karel Hirman to chápe,“ vyzdvihol Kremský nového člena vládneho kabinetu. Naopak, pustil sa do svojho parlamentného kolegu a lídra strany Sloboda a Solidarita. „Richard Sulík od začiatku roka urobil veľmi málo na zvládnutie energetickej krízy,“ zhodnotil.

Myslí si, že opatrenia pre domácnosti sú pripravené. „Nemôžeme sa starať len o to, aby mali ľudia doma lacnú elektrinu a potom prídu do obchodu a bude tam chlieb stáť desať eur,“ vysvetľoval zákonodarca  z najväčšieho parlamentného klubu.

image

V Bruseli sme neprehrali, tvrdí minister Hirman o nevýhodnej dohode pre Slovensko

Opačný názor mal jeho spoludiskutujúci a poslanec Hlasu Richard Raši. Podľa jeho slov ani ministri Sulík a Hirman v riešení krízy doteraz nič neurobili. „Kým celá Európa už dáva riešenia pre domácnosti a podnikateľov, my sme len na ceste,“ okomentoval na adresu Kremského. 

Pomôcť vyriešiť energetickú krízu mala dohoda s Európskou komisiu, ktorou by sa zastropovali ceny plynu. Kremský uznáva, že mimoriadne zasadnutie Rady ministrov pre energetiku v Bruseli prinieslo riešenie, ktoré je na Slovensku takmer nepoužiteľné. No pripomína, že majú pripravený aj plán B, ktorý schválil parlament. „Keby bolo veľmi zle, že nie je energia pre firmy, výrobu a nemocnice, máme zákonné riešenie, že môžeme siahnuť na energiu vyrobenú na Slovensku a prikázať jej dodávky,“ opísal. 

image

Nedopustíme, aby naša ekonomika skolabovala. Buď nám pomôže EÚ, alebo pristúpime k plánu B, vyhlásil Heger

Chýba riešenie pre firmy

Dotkol sa aj aktuálneho diania v parlamente, keď o svoje zotrvanie vo funkcii bojuje líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. Kremský si nemyslí, že by sa v utorok podarilo odvolať opozícii jeho straníckeho šéfa a ministra financií Igora Matoviča. Podľa neho to len zdržuje schvaľovanie zákonov v parlamente. Ako dodal, nerozumie, „na čo je to dobré“.

„Zásadnou otázkou je, aký dres si oblečú poslanci okolo Tomáša Tarabu,“ oponoval mu Raši. Odchod Matoviča z rezortu financií si podľa neho želá väčšina Slovenska.

Naopak, súhlasí, že znárodnenie je až krajným riešením v kríze, ktoré sa navyše nedá urobiť hneď. Poukázal, že okolité krajiny ako Poľsko, Česko, Maďarsko a Nemecko firmám pomáhajú napríklad formou energetických šekov, stropovaním cien alebo úľavami na dani z pridanej hodnoty napríklad pri potravinách či palivách. Vláde vyčíta, že sa mesiace zaoberala vnútornými konfliktmi a nekonala.

Podľa jeho slov sa premiér Eduard Heger spoliehal na to, že piatkové stretnutie ministrov pre energetiku v Bruseli  prinesie riešenie. „Zjavne sme dostali politické k. o. Riešenie je totálnym fiaskom a zlyhaním,“ dodal.

01 - Modified: 2022-10-02 09:37:57 - Feat.: 1 - Title: V Bruseli sme neprehrali, tvrdí minister Hirman o nevýhodnej dohode pre Slovensko 02 - Modified: 2022-10-02 07:53:42 - Feat.: 1 - Title: Minister hospodárstva Karel Hirman predstavuje závery po rokovaní Rady ministrov pre energetiku v Bruseli 03 - Modified: 2022-10-10 10:07:28 - Feat.: 1 - Title: Hirman pre HN: Zatiaľ nám počasie skutočne nehrá do karát. Pripravujeme sa na krajné scenáre 04 - Modified: 2022-10-01 11:40:26 - Feat.: 1 - Title: Nedopustíme, aby naša ekonomika skolabovala. Buď nám pomôže EÚ, alebo pristúpime k plánu B, vyhlásil Heger 05 - Modified: 2022-10-01 08:35:33 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini: Politická situácia nie je normálna. Blížiace sa voľby je možné chápať ako referendum o vláde
01 - Modified: 2024-04-18 11:54:38 - Feat.: - Title: Raši s Rážom ohlasujú vyčlenenie stoviek miliónov eur z eurofondov na rozvoj verejnej dopravy 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 05 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:37