Ilustračná snímka: TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Eustreamu sa nepáči nové zaťaženie spoločnosti: Bude to mať devastačné účinky

22.12.2022, 14:32
Autor:
redred

Spoločnosť Eustream sa plánuje obrátiť na prezidentku Zuzanu Čaputovú s podnetom, aby návrh zákona nepodpísala.

Spoločnosť Eustream kritizuje schválený rozpočet verejnej správy. Parlamentom totiž prešla aj časť, ktorá zvyšuje daň pre spoločnosť. Ide v podstate o daň z nechnuteľností, cez ktoré prechádza potrubie.

Eustream sa plánuje obrátiť na prezidentku Zuzanu Čaputovú s podnetom, aby daný návrh zákona nepodpísala.

Podľa Eustreamu bude mať schválený zákon devastačné účinky na vnímanie Slovenska ako dôveryhodného podnikateľského prostredia. 

"Zatiaľ čo v Európe sa rieši, ako zdaniť nadmerné zisky spoločností profitujúcich na energetickej kríze, slovenský parlament schválil návrh dane namierený proti vybranej firme, ktorá zo súčasnej krízy nijako neprofituje a práve naopak je touto krízou negatívne postihnutá, keďže čelí vážnym negatívnym dosahom energetickej krízy a vojny na Ukrajine (čo sa prejavuje dramatickým poklesom objemu prepravovaného plynu)," reaguje v stanovisku Eustream. Navyše podľa firmy ide o paušálnu majetkovú daň, ktorú bude musieť platiť bez ohľadu na dosiahnuté zisky.

Okrem všetkých výhrad k dani samotnej, nerozumie Eustream ani logike z pohľadu správy štátu. "Štát ma v Eustreame 51 percent, zároveň poberá dane a špeciálny odvod z regulovanej činnosti. Efektívne teda štátu prináleží z každého eura, ktoré Eustream zarobí približne 63 centov. Uvalená daň vo výške 171 miliónov teda z 63 percent zasiahne štát a tým pádom dodatočný výber je len 37 percent, čo bude zodpovedať približne 63 miliónom eur dodatočného výťažku," dodáva.

Spoločnosť má na medzinárodných kapitálových trhoch vydané dlhopisy vo výške jednej miliardy eur, ktoré mala v pláne v možnej miere refinancovať. "Miesto toho hrozí, že v dôsledku tejto dani ani nebudeme v zisku. V praxi to bude znamenať povinnosť dodatočného financovania od akcionárov, teda z 51 percent aj štátu. Dlhoví investori budú bezpochyby reagovať na takéto selektívne zdanenie mimoriadne negatívne a skomplikuje sa prístup na medzinárodné kapitálové trhy pre všetky slovenské spoločnosti, kvôli 63 miliónom eur, čo zodpovedá necelým 0,2 percenta príjmov štátneho rozpočtu. 

Pred dodatočným zdanenním Eustreamu varoval ešte pred samotným hlasovaním aj minister hospodárstva Karel Hirman. Podľa neho môže fatálne postihnúť finančnú situáciu spoločnosti, ale aj značne ohroziť prepravu plynu cez Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 03 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent 04 - Modified: 2024-03-25 11:38:21 - Feat.: - Title: Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu. Dodávky však ovplyvnené neboli 05 - Modified: 2024-03-20 08:22:25 - Feat.: - Title: Európa hlási veľký prepad pri plyne. V Česku padol 30-ročný rekord, Slovensko výrazne priškrtilo paroplyny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:27