StoryEditor

Na Finančnej správe sú určití pracovníci, ktorí majú bohorovný prístup, tvrdí advokát (rozhovor)

08.01.2023, 00:00

V rozhovore s advokátom Hronček & Partners Róbertom Hrončekom sa dozviete:

  • Aký trestný čin najčastejšie páchajú slovenskí podnikatelia.
  • Že počas daňových kontrol prekračujú určití pracovníci Finančnej správy svoje právomoci.
  • O prípade konkurznej mafie, s ktorou sa dostal do styku ich klient.
  • Že aj umelá inteligencia má miesto pri objasňovaní trestnej činnosti.

Ekonomická činnosť je na Slovensku pomerne rozšírená. Čo je najväčšou prekážkou pri jej vyšetrovaní?

Obštrukcie v rámci vyšetrovania zo strany podozrivých, v niektorých prípadoch nedostatočný časový priestor vyšetrovateľa na riešenie veci. Jedným z faktorov je aj vyhotovovanie znaleckého posudku. Znalcom to často veľmi dlho trvá, čo predlžuje celé konanie. Je jedno, či ide o zvýhodňovanie či poškodzovanie veriteľa alebo daňový podvod. Znalecké posudky sa používajú v podstate všade – treba kvantifikovať spôsobenú škodu, vyhodnotiť vykonané transakcie a k tomu vykonať iné nevyhnutné znalecké skúmanie.

Bolo by efektívnejšie posilniť analytické tímy polície, vďaka ktorým by vedeli pripraviť kvalitnejšie podklady pre znalca, prípadne by bola cesta tiež výrazne technologicky a personálne posilniť Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru Slovenskej republiky. Takto by znalec v rámci prípravného konania len verifikoval, či zvolená dátová analytika a skúmanie zo strany orgánov činných v trestnom konaní boli správne.

Ako sa to rieši v súčasnosti?

Momentálne to štandardne prebieha tak, že znalec dostane kopu papierov z účtovníctva a z bankových účtov, ktoré musí najprv roztriediť, preštudovať a potom zistiť, aká škoda vznikla. Keby túto robotu vedela automatizovať priamo polícia, analytika by bola hotová dopredu a znalec by len posudzoval správnosť analytickej činnosti. Takýto postup by zrýchlil konania a ušetril značné náklady. Znalcov totiž platí štát a stojí to veľa peňazí.

Čo by na to bolo treba?

Potrebujeme urobiť nejaké čiastkové legislatívne zmeny a zároveň personálne a materiálno-technologicky posilniť políciu. Toto by bol veľmi zaujímavý smer, ktorý by vedel zefektívniť rýchlosť konaní. Z praxe vidíme, že pri ekonomickej trestnej činnosti trvajú konania mimoriadne dlho. Keď niekto spácha trestný čin, jediným cieľom nie je potrestanie páchateľa, ale aj odstrašenie ďalších. Keď však trestný čin vyšetrujete desať rokov, jednak sa to výrazne predražuje a jednak sa stráca účinok prípadnej trestnoprávnej sankcie.

S takouto zmenou by možno ani tresty nemuseli byť také drakonické, čím by sme sa priblížili Západu, kde sa štát na to pozerá skôr tak, aby vedel zachytiť čo najviac spáchaných ekonomických trestných činov, získal z toho finančné prostriedky a zabránil opätovnému páchaniu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-03 09:47:10 - Feat.: 1 - Title: Slovensko vymáha od Poľky rekordných 40 miliónov eur. Prokuratúra však zrušila obvinenie za skrátenie dane 02 - Modified: 2022-12-20 14:07:04 - Feat.: 1 - Title: Kľúčoví svedkovia korupcie opísali, ako sa angažovali v dotácii pre penzión sudcu Trubana 03 - Modified: 2022-12-13 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Z korupcie obvinený exšéf zdravotnej poisťovne: kúpil ďalšie dva lukratívne byty v hlavnom meste
01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 03 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 04 - Modified: 2024-02-23 14:15:21 - Feat.: - Title: Mali konečne opraviť hlavnú stanicu, no skončili v dlhoch 05 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 11:59