Richard Sulík. FOTO: HN/Akos Cséplö
StoryEditor

SaS a Jednota dôchodcov podpísali memorandum o spolupráci, súhlasí s rýchlym zvyšovaním nízkych penzií

09.06.2023, 19:05
Autor:
TASRTASR

Strana SaS súhlasí a bude presadzovať, aby sa najnižšie dôchodky zvyšovali rýchlejšie ako nadpriemerné dôchodky.

Strana Sloboda a Solidarita a Jednota dôchodcov na Slovensku podpísali v piatok memorandum o spolupráci. Jeho súčasťou je napríklad to, že si budú vzájomne pripomienkovať návrhy, program a zaujímať k nim stanoviská.

"Práve na základe rozhovorov s predstaviteľmi JDS sme zaradili do nášho programu viacero bodov. Rozumieme zúfalej situácií 80 - 90 ročných stareniek a deduškov, ktorých dôchodky boli roky valorizované iba o nízku dôchodcovskú infláciu, kým priemerné dôchodky a novopriznané dôchodky výrazne narástli," uviedol v tejto súvislosti poslanec Národnej rady za SaS Peter Cmorej.

image

SaS predstavila prvú časť programu. Škôlky má financovať štát, cirkev príde o peniaze a spovedné tajomstvo

Deklaroval, že strana súhlasí a bude presadzovať, aby sa najnižšie dôchodky zvyšovali rýchlejšie ako nadpriemerné dôchodky. Rozumie aj obave seniorov, že dôchodkový vek by sa mohol v budúcnosti zvyšovať viac ako roky prežité v zdraví. "Zapracoval som túto podmienku maximálneho zvyšovania dôchodkového veku o roky prežité v zdraví aj do nášho návrhu Ústavného zákona o dôchodkoch," doplnil Cmorej. SaS je podľa neho jediná strana, ktorá má jasný a vykonateľný program v oblasti dôchodkov.

Pre JDS je podľa jej predsedu Michala Kotiana dôležitá každá spolupráca, ktorá je založená na korektnom prístupe a vzájomnej podpore a dohode. "Aj dnešný podpis memoranda o spolupráci je obojstranný prejav vôle pomoci všetkým seniorom. Sme otvorení spolupráci s každým, kto je ochotný podporovať opatrenia pre seniorov. Veríme, že takto chápe tieto partnerstvá aj široká verejnosť. Máme otvorenú komunikáciu pre všetkých a nerobíme rozdiely," priblížil.

image

Sulíkova koncovka na kandidátke: bača z Oravy, ktorý podniká v gastre. Pomôže SaS s rastom percent?

Ďalšie rokovania sú podľa neho ešte otvorené. "Radi by sme čo najviac našich požiadaviek v prospech seniorov preniesli do volebných programov čo najväčšieho počtu politických strán," dodal Kotian.

Strany memoranda sa v rámci spolupráce zaväzujú bezodplatne a dobrovoľne vzájomne podporovať pri presadzovaní spoločných cieľov, pripomienkovať návrhy, program a zaujímať k nim stanoviská, spolupracovať na dobrovoľnej báze pri organizovaní spoločenských, kultúrnych a športových podujatí na regionálnej, okresnej, krajskej a celoslovenskej úrovni. Rovnako aj vzájomne si vymieňať informácie najmä v oblasti ekonomiky, financií, kultúry, športu a spoločenských tém a spolupracovať na projektoch v rámci verejného záujmu.

01 - Modified: 2023-06-09 10:43:21 - Feat.: 1 - Title: SaS predstavila prvú časť programu. Škôlky má financovať štát, cirkev príde o peniaze a spovedné tajomstvo 02 - Modified: 2023-06-09 10:42:14 - Feat.: 1 - Title: Sulíkova koncovka na kandidátke: bača z Oravy, ktorý podniká v gastre. Pomôže SaS s rastom percent? 03 - Modified: 2023-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozdelenie majetku po rozvode: máte nárok na podiel vo firme alebo odmietnutie dlhov? (rozhovor s notárkou)
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:11