StoryEditor

Pri Volve niekto z dôvodu osobného záujmu koná v neprospech projektu, hovorí pre HN minister hospodárstva

12.07.2023, 19:52

V rozhovore s novým ministrom hospodárstva Petrom Dovhunom sa dočítate:

  • Aké úlohy ho čakali v prvých dňoch funkcie a ako sa vyvíjajú investície vrátane Volva pri Košiciach. 
  • Či očakáva pri treťom bloku Mochoviec časové posuny.
  • V akom stave je memorandum so Slovenskými elektrárňami.
  • Ako sa vláda pripravuje na rastúcu elektromobilitu.

Pred vaším vymenovaním sa hovorilo, že rezort po Karlovi Hirmanovi povedie štátny tajomník Peter Švec. Vy ste ponuku dostali len deň pred vymenovaním do funkcie. Čo vás presvedčilo, aby ste post ministra hospodárstva zobrali?

Prvý telefonát z prezidentskej kancelárie som dostal večer pred oznámením svojho mena. Mal som menej ako 16 hodín na finálnu odpoveď. Nebolo to o tom, čo ma presvedčilo. Skôr to bolo moje vnútorné zvažovanie a diskusia s manželkou a mojimi najbližšími, či viem prispieť k poslaniu dočasnej úradníckej vlády na základe mojich skúseností, presvedčenia a manažérskych skúseností, ktoré mám.

Aké sú vaše vzťahy s bývalými ministrami hospodárstva Richardom Sulíkom a Karlom Hirmanom?

S pánom Sulíkom som sa pred vymenovaním stretol dvakrát v živote a po vymenovaní jedenkrát. S pánom Hirmanom sme mali intenzívny pracovný vzťah, keďže nastúpil uprostred vrcholiacej energetickej krízy, a tým, že ja som mal česť viesť Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu, ktorá zabezpečuje balansovanie sústavy a vytvára trhové mechanizmy, tak sme spoločne komunikovali, nielen s ním, ale aj s tímom ministerstva hospodárstva, ktorý má na starosti energetiku.

Po vašom nástupe na ministerstvo zostal vo funkcii Peter Švec, ktorého na rezort vymenoval Karel Hirman. No druhý štátny tajomník Peter Gerhart bol odvolaný. Aké boli dôvody?

Rozhodnutie pána Gerharta odísť bolo jeho osobné a ja som ho rešpektoval, preto sa mi nepatrí rozoberať to cez médiá.

Keď vlani na rezorte končil Richard Sulík, tak na tlačovej besede oznámil, že pre jeho nástupcu nechal na ministerstve zlatý podnos. Hirman však tvrdil, že žiaden zlatý podnos nenašiel. Vy ste si aký „podnos“ našli po končiacom ministrovi?

Ja som nastúpil v polovici mája ako súčasť vlády odborníkov, ktorá má pokojne priviesť Slovensko k predčasným parlamentným voľbám. Nie som tu na to, aby som hodnotil prácu mojich predchodcov. Dôležité je, že som vedel s pánom Hirmanom komunikovať v prvých dňoch na úrade a získať od neho detaily k najdôležitejším veciam a nadviazať na jeho prácu.

Aké najnaliehavejšie úlohy váš čakali v prvých dňoch funkcie?

Po prvých dňoch rozhovor s kolegami a najkľúčovejšími účastníkmi trhu s energiami a podnikateľského sektora sme si určili tri kľúčové priority, na ktorých chceme pracovať a nájsť riešenie do konca augusta. Zároveň sme určili aj tri oblasti na systémové zmeny v oblasti energetiky, podnikateľského sektora či inovácií. Nedá sa robiť na 20 veciach naraz. Sústreďujeme sa najmä na priority, ktorými sú kompenzácie pre podniky a rozhodnutie, či a v akej intenzite využijeme kompenzačnú schému aj pre energeticky náročnejšie firmy. Pracujeme tiež na návrhu národného energetického a klimatického plánu a konkrétnych implementačných opatreniach, keďže dôležitá je energetická transformácia. No a záleží tam aj na podnikateľskom prostredí a investíciách, pripravujeme novelizáciu Jednotnej metodiky pre ochranu pred goldplatingom či znížení byrokratickej záťaže firiem. To už sú opatrenia, ktoré zrejme budú čakať pripravené na novú vládu, ktorá vzíde po voľbách.

O Slovenských elektrárňach 

Keď sa ešte vrátim späť k vášmu predchodcovi Hirmanovi, jeho na ministerstve v prvých dňoch čakal list zo Slovenských elektrární, v ktorom mu oznámili, že do konca roka potreb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-14 14:58:06 - Feat.: 1 - Title: Ochranný dáždnik bol dočasný. Plyn a teplo od januára zdražejú, spomína sa prudký cenový skok 02 - Modified: 2023-07-16 13:22:46 - Feat.: 1 - Title: Štátny podnik chce veterné turbíny, no do hry sa dostala aj cirkev. Pôda má slúžiť Bohu, tvrdia aktivisti 03 - Modified: 2023-07-04 22:02:05 - Feat.: 1 - Title: Výmena gigantov na strednom Slovensku? Štát musí riešiť pri elektrine patovú situáciu 04 - Modified: 2023-07-03 13:40:04 - Feat.: 1 - Title: Slovnaft vlani strojnásobil zisk, no štát mu veľkú časť odkrojil. Maďari chystajú odvetu 05 - Modified: 2023-06-28 15:59:50 - Feat.: 1 - Title: Štartovali rovnako, no český gigant kopí zisky a Slovenské elektrárne straty. Minister je znepokojený
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 03 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 04 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 05 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:57