Marián Viskupič, poslanec parlamentu za SaS. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Samosprávy by nemali financovať len fyzické osoby. Financovanie by malo podľa SaS byť viazané na mix daní

14.07.2023, 12:05
Autor:
TASRTASR

Konsolidácia verejných financií sa bude musieť podľa poslanca Martina Barta uskutočniť v niekoľkých krokoch počas dlhšieho obdobia.

Financovanie samospráv by malo byť viazané na mix daní, a to na výnos dane z príjmov fyzických osôb, dane z príjmov právnických osôb, ako aj dane z pridanej hodnoty. Doteraz sú samosprávy financované len z dane z príjmov fyzických osôb. Uviedli to predstavitelia SaS, poslanec Národnej rady a predseda Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet Marián Viskupič a Martin Barto, člen rady pre ekonomický rast. Financovanie samosprávy by podľa nich malo byť decentralizované.

"Zmeníme financovanie samospráv z financovania viazaného len na daň z príjmov fyzických osôb na financovanie viazané na širší mix daní, a to DPH, dane z príjmov fyzických osôb a tiež dane z príjmov právnických osôb. Financovanie bude tak podobné daňovému mixu štátu," spresnil Viskupič. Spomínaný mix podľa neho prinesie vyššiu mieru predvídateľnosti pri plánovaní rozpočtov samospráv.

image

Ochota vlády pomôcť samosprávam v rámci možností rozpočtu naďalej platí, oznámil premiér

SaS podľa Viskupiča navrhuje aj fiškálnu decentralizáciu samospráv. "Prehodnotíme financovanie miest a obcí tak, aby časť ich daňových príjmov tvorili dane z ekonomických aktivít realizovaných priamo na ich území a teda aj z daní občanov žijúcich na tomto území," spresnil.

Aj v prípade obcí, miest a krajov sa musí podľa Viskupiča ekonomická aktivita oplatiť. SaS preto podľa jeho slov navrhuje postupné štvorročné zvyšovanie motivácie pre samosprávy, keď sa bude percento z jednotlivých daní rok čo rok zvyšovať.

"Zvyšovanie daní hospodársky rast tlmí, čo konzistentne tvrdíme dlhé roky, takže akékoľvek zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia bude pre nás vždy červenou čiarou," dodal Viskupič.

image

Na centrá zdieľaných služieb pôjde z plánu obnovy 11 miliónov eur. Peniaze pôjdu do málo rozvinutých obcí

Konsolidáciu je podľa Barta nutné uskutočniť prorastovými opatreniami a podstatne efektívnejšími verejnými výdavkami. "Nezvyšovanie celkového daňovo-odvodového zaťaženia, zjednodušenie podnikania, predvídateľnosť a stabilitu ekonomického prostredia považujeme za kľúčové prorastové opatrenia pre budúcu vládu," priblížil Barto. Časť rozpočtových výdavkov nie je podľa jeho slov efektívna najmä preto, lebo sú plošné, a nie adresné.

Konsolidácia verejných financií sa bude musieť podľa Barta uskutočniť v niekoľkých krokoch počas dlhšieho obdobia. "Vyšší ekonomický rast napomôže konsolidácii a tlak na redukciu výdavkov bude tak miernejší," dodal Barto.

01 - Modified: 2023-07-13 16:50:11 - Feat.: 1 - Title: Ochota vlády pomôcť samosprávam v rámci možností rozpočtu naďalej platí, oznámil premiér 02 - Modified: 2023-07-13 11:47:56 - Feat.: 1 - Title: Mimoriadna schôdza k úprave štátneho rozpočtu by mohla byť v septembri, tvrdí ZMOS 03 - Modified: 2023-07-13 14:59:39 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini kritizuje Ódora. Hovorí o pasivite pri kompenzáciách pre samosprávy
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:03