Podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

V pláne obnovy sú sklzy, ktoré by mohli ovplyvniť žiadosti o platbu

29.11.2023, 12:38
Autor:
TASRTASR

Viaceré opatrenia, ktoré majú byť splnené v budúcom roku pred podaním piatej žiadosti o platbu v treťom štvrťroku budúceho roka, sú v sklze a mohli by podanie žiadosti ohroziť.

Vláda finalizuje kroky, ktoré umožnia podať v polovici decembra už štvrtú žiadosť o platbu z Plánu obnovy a odolnosti SR vo výške takmer 924 miliónov eur.

Viaceré opatrenia, ktoré majú byť splnené v budúcom roku pred podaním piatej žiadosti o platbu v 3. štvrťroku budúceho roka, sú však v sklze a mohli by podanie žiadosti ohroziť.

Pred stredajším rokovaním vlády na to upozornil podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD).

Vláda na stredajšom rokovaní schválila Správu o implementácií Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky. "Tento materiál je určitý aktualizačný moment, kde upozorňujeme na určité časové sklzy v jednotlivých opatreniach, ktoré nám môžu ohroziť podanie predovšetkým piatej žiadosti o platbu a týmto opatreniam, napĺňaniu týchto cieľov a míľnikov sa budeme venovať v najbližších mesiacoch," povedal Kmec.

Z celkového balíka plánu obnovy 6,4 miliardy eur má Slovensko už na účtoch 1,2 miliardy eur z prvej a druhej žiadosti o platbu. Momentálne prebieha finálna fáza schvaľovacieho procesu, tretej žiadosti o platbu vo výške 814 miliónov eur.

V omeškaní oproti plánu a červene vyznačená sú v materiáli napríklad míľniky Zriadenie ústredného orgánu pre správu nemocníc z organizačného, prevádzkového a ekonomického hľadiska.

Zabezpečenie potrebnej infraštruktúry s cieľom posilniť boj proti praniu špinavých peňazí a korupcii, Ukončenie implementácie projektov dekarbonizácie priemyslu spolufinancovaných z plánu obnovy alebo Reforma krajinného plánovania.

Problémy vidí Kmec aj s implementáciou plánu obnovy. "Nachádzame sa pri implementácii jednotlivých projektov asi na úrovni 5 percent," priblížil.

Okrem už zrealizovaných projektov je podľa podpredsedu vlády aj niekoľko desiatok výziev, ktoré sú síce vyhlásené, neplnia však momentálne potreby záujemcov, ktorí by sa na tieto výzvy mali prihlásiť. Žiadatelia podľa Kmeca tiež čakajú na výzvy v rámci eurofondov a chcú si porovnať, ktoré výzvy budú pre nich výhodnejšie.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:22