Ľudovít Ódor. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
StoryEditor

Slovenskí finančníci ocenili bývalého viceguvernéra NBS

23.05.2024, 12:20
Autor:
TSTS
  • Slovenská asociácia finančníkov oceňovala za prínos v oblasti podnikových financií. 
  • Ľudovíta Ódora vníma asociácia ako jedného z kľúčových odborníkov v tejto oblasti.
  • Od roku 2020 uskutočnila SAF pod jeho odborným vedením sériu Diskusných fór.
  • Konferencia Finančné riadenie podnikov sa v hlavnom meste uskutočnila už 22. raz. 

Pri príležitosti 22. ročníka konferencie Finančné riadenie podnikov, na ktorej sa zúčastňujú zástupcovia slovenských podnikov, finančných inštitúcií a akademickej obce, udelila Slovenská asociácia finančníkov (SAF) ocenenie za prínos v oblasti podnikových financií Ľudovítovi Ódorovi.  

Kariéra v Národnej banke Slovenska

image

Ako dobehnúť zaostávanie Slovenska? Vzorom je Poľsko a v niečom aj krajiny na Blízkom východe (rozhovor)

Ľudovít Ódor sa stal v januári 2006 členom bankovej rady Národnej banky Slovenska a výkonným riaditeľom pre výskum. V období rokov 2010 až 2012 bol poradcom premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša. V roku 2015 sa stal podpredsedom Združenia nezávislých fiškálnych rád v Európskej únii, neskôr bol členom Dozornej rady Slovenskej sporiteľne a členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Je tiež spoluzakladateľom Inštitútu finančnej politiky, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a Útvaru hodnoty za peniaze. Svojou činnosťou prispel k zavedeniu rovnej dane, reforme riadenia verejných financií, stratégii zavedenia eura, zákonu o dlhovej brzde a k reforme prvého a druhého piliera dôchodkového systému. Okrem toho bol členom viacerých komisií, výborov a klubov zaoberajúcich sa ekonomickými otázkami a prednášal na ekonomických podujatiach.

Od januára 2016 je hosťujúcim profesorom na Central European University. Ľudovít Ódor je autorom kníh Ekonómia z nadhľadu, Krízonómia z nadhľadu, Investovanie z nadhľadu, Rýchlokurz geniality a mnohých slovenských i zahraničných ekonomických publikácií. V roku 2018 bol vymenovaný za viceguvernéra Národnej banky Slovenska, v ktorej pôsobil až do roku  2023, keď ho vymenovali za predsedu úradníckej vlády Slovenskej republiky až do parlamentných volieb v septembri toho istého roku.

Riešenia, ktoré posúvajú Slovensko vpred

Odborná orientácia a skúsenosti, ktoré Ľudovít Ódor má, SAF v plnej miere využívala v rámci spolupráce pri formovaní finančnej politiky firiem. Od roku 2020 SAF uskutočnila pod jeho odborným vedením sériu Diskusných fór zameraných na formovanie verejných financií štátu s cieľom zabezpečiť udržateľný ekonomický rast.

Prvá séria diskusných fór pod názvom „Dobehne tiger do cieľa?“, ktorá sa uskutočnila v siedmich samostatných častiach, mala za cieľ naznačiť, ktorým smerom sa má Slovensko vydať, aby bolo prosperujúcou krajinou v stabilnej eurozóne. Diskusné fórum „Rozpočet 2.0“ za účasti ekonomických expertov z rôznych oblastí ekonomiky hľadalo odpoveď na to, či je možné posunúť Slovensko do prvej ligy vo verejných financiách. Niekoľko ďalších diskusií pod jeho odborným vedením bolo venovaných podpore vedy, výskumu a inovácií ako základnej podmienky udržateľného rastu ekonomiky, a to tak na úrovni riadenia štátu, ako i na úrovni firiem.

image

„Ľudovíta Ódora vnímame ako jedného z kľúčových odborníkov v oblasti financií, ktorý má zmysel pre tímovú prácu a ktorého prínos spočíva nielen v pomenovaní kľúčových výziev konvergencie hospodárstva Slovenska, ale aj v zapájaní do činností, ktoré prinášajú riešenia a posúvajú Slovensko vpred,“ zdôraznil prezident SAF Anton Ondej, ktorý mu ocenenie odovzdal spolu s Jaroslavom Habom, členom predstavenstva a riaditeľom pobočky zahraničnej banky UniCredit Bank na Slovensku. „Celú jeho odbornú podporu a aktívnu účasť na diskusiách, vnímame ako pomoc pre podniky, ako pomoc pri zorientovaní sa v kľúčových oblastiach finančného riadenia firiem, ktoré sú v danom období pre podniky rozhodujúce,“ dodal Ondej.

Na konferencii sa každoročne stretávajú finanční riaditelia z rôzne veľkých podnikov – od  malých a stredne veľkých firiem až po tie najväčšie a nadnárodné spoločnosti. Cieľom podujatia je nielen výmena informácií,  ale aj prezentácia pozitívnych príbehov firiem, hľadanie zdrojov financovania podnikateľských aktivít a najmä analýza podnikateľského prostredia s cieľom podieľať sa na formovaní legislatívy pre podnikový sektor. (Text je tlačovovu správou Slovenskej asociácie finančníkov.)

01 - Modified: 2024-05-17 13:40:00 - Feat.: 1 - Title: Novinka v platbách u nás rýchlo naberá na popularite. Ešte tento rok ju spustí ďalšia veľká banka 02 - Modified: 2024-05-16 08:25:49 - Feat.: 1 - Title: Pomáhame si spotrebákmi pri hypotékach? Finančníci v tom majú jasno, experti však varujú pred ďalším vývojom 03 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň 04 - Modified: 2024-05-22 22:00:22 - Feat.: 1 - Title: Ako dobehnúť zaostávanie Slovenska? Vzorom je Poľsko a v niečom aj krajiny na Blízkom východe (rozhovor) 05 - Modified: 2023-05-16 04:41:31 - Feat.: 1 - Title: Po dvoch krízach Slovensko stojí pred staronovými problémami. Blíži sa obdobie reforiem (analýza HN)
01 - Modified: 2024-06-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Začína sa Slovákom dariť? Bankové účty sme nafúkli o stovky miliónov eur, no experti dvíhajú varovný prst 02 - Modified: 2024-06-24 12:37:12 - Feat.: - Title: Z takmer troch miliárd európskych peňazí na projekty čistejšej energie získa Slovensko 35 miliónov 03 - Modified: 2024-06-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Róbert MELIŠEK: Chcel som vybudovať niečo vlastné a zanechať rodine zabezpečenie do budúcna. Každá franšíza dostáva kompletnú podporu od centrály 04 - Modified: 2024-06-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské banky kopia zisky, no stoja pred zásadnou zmenou. Už onedlho odznie dôležitý efekt 05 - Modified: 2024-06-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Odborníci varujú pred naberaním ďalších spotrebných úverov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. jún 2024 23:28