Eurokomisia odobrila zmeny v slovenskej schéme, ktorá má čiastočne kompenzovať energeticky náročným spoločnostiam poplatky za elektrinu. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Eurokomisia schválila úpravy štátnej pomoci Slovenska pre energeticky náročné podniky

08.08.2024, 13:50
Autor:
TASRTASR
  • V rámci povolenej schémy budú musieť príjemcovia implementovať odporúčania uvedené v správe o energetickom audite alebo pokryť aspoň 30 percent svojej spotreby elektriny bezemisnými zdrojmi.
  • Túto schému považuje Európska komisia za nevyhnutnú a vhodnú na to, aby prispela k dosiahnutiu cieľov Európskej zelenej dohody.

Európska komisia vo štvrtok oznámila, že schválila úpravy slovenskej schémy štátnej pomoci na podporu energeticky náročných podnikov.

Eurokomisia spresnila, že v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci odobrila zmeny v slovenskej schéme, ktorá má čiastočne kompenzovať energeticky náročným spoločnostiam poplatky za elektrinu, ktorými sa financovala podpora výroby energie z obnoviteľných zdrojov.

Kompenzácia poplatkov

Cieľom uvedenej schémy je zmierniť riziko, že v dôsledku týchto poplatkov môžu energeticky náročné spoločnosti presunúť svoje aktivity do oblastí mimo EÚ s menej ambicióznymi klimatickými politikami.

Pôvodnú schému štátnej pomoci schválila eurokomisia v septembri 2019.

Zmeny a doplnenia zosúlaďujú schému s usmerneniami o štátnej pomoci pre klímu, ochranu životného prostredia a energetiku z roku 2022 (CEEAG) a predlžujú jej trvanie do 31. decembra 2030.

image

S DPH to ide dole vodou, vláda aktuálne plánuje obrat. Zmenu k lepšiemu by pocítili všetci Slováci

Celkový rozpočet po zmenách a doplneniach je približne 300 miliónov eur, pričom ročný rozpočet 40 miliónov eur zostáva nezmenený.

Zo zmeneného a doplneného systému budú mať prospech spoločnosti pôsobiace v sektoroch uvedených v prílohe 1 CEEAG (napríklad ťažba čierneho uhlia, plynu, dobývanie železných rúd a ostatných neželezných kovových rúd, ťažba soli, ťažba chemických a hnojivových minerálov atď.).

Tieto odvetvia sa vo veľkej miere spoliehajú na elektrickú energiu a sú obzvlášť závislé od medzinárodného obchodu. Príjemcovia budú mať zaistené zníženie odvodov o 75 percent až 85 percent v závislosti od ich vystavenia riziku. Uplatniteľné zníženie však nesmie viesť k odvodu pod 0,5 eur za megawatthodinu.

Nová schéma uľahčí činnosti

V rámci povolenej schémy budú musieť príjemcovia implementovať odporúčania uvedené v správe o energetickom audite alebo pokryť aspoň 30 percent svojej spotreby elektriny bezemisnými zdrojmi.

Komisia posúdila zmenenú a doplnenú schému podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci a zistila, že táto schéma aj naďalej uľahčuje rozvoj hospodárskych činností, ktoré sa vo veľkej miere spoliehajú na elektrickú energiu a sú obzvlášť vystavené medzinárodnej konkurencii.

image

Green Deal treba prehodnotiť. Ak by zostal v súčasnej podobe, Európe by hrozila strata konkurencieschopnosti

Túto schému považuje Európska komisia za nevyhnutnú a vhodnú na to, aby prispela k dosiahnutiu cieľov Európskej zelenej dohody a tiež za primeranú, keďže jednotlivé sumy štátnej pomoci nepresahujú maximálnu výšku pomoci povolenú podľa CEEAG.

Exekutíva EÚ dospela k záveru, že pozitívne účinky tejto schémy prevažujú nad akýmikoľvek možnými negatívnymi účinkami na hospodársku súťaž a obchod v EÚ a preto upravenú schému schválila podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci.

01 - Modified: 2024-09-10 11:10:41 - Feat.: - Title: Von der Leyenová predstaví novú eurokomisiu 17. septembra, potvrdila hovorkyňa europarlamentu 02 - Modified: 2024-09-10 09:16:42 - Feat.: - Title: Novú eurokomisiu sa dozvieme najskôr až o týždeň v Štrasburgu 03 - Modified: 2024-09-09 14:48:59 - Feat.: - Title: Zastavenie eurofondov pre Slovensko je nepravdivá informácia, tvrdí Blanár a rokuje s eurokomisiou 04 - Modified: 2024-09-09 13:28:05 - Feat.: - Title: Únia nerozhodla o zablokovaní eurofondov pre Slovensko, reaguje eurokomisia na správy o ich zastavení 05 - Modified: 2024-09-09 11:25:37 - Feat.: - Title: Platenie daní priamo Únii? Bývalý šéf ECB v tom vidí budúcnosť, mali by pomôcť konkurencieschopnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. september 2024 05:07