Na snímke ministerka hospodárstva Denisa Saková. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Sakovej rezort nemá oficiálnu informáciu o rokovaniach o možnom odkúpení časti akcií Slovenských elektrární

14.08.2024, 11:22
Autor:
TASRTASR
  • Ministerstvo v súvislosti so správou elektrární koná v mene štátu, ktorý je ich tretinovým vlastníkom.
  • Zámerom súčasnej vlády je pritom posilnenie postavenia štátu v strategických energetických podnikoch.

Ministerstvo hospodárstva nemá žiadne informácie o rokovaniach v súvislosti s možným odkúpením tretiny akcií Slovenských elektrární českou skupinou EP Corporate Group (EPCG) podnikateľa Daniela Křetínského, ktorej súčasťou je Energetický a priemyselný holding (EPH).

Rezort to uviedol v reakcii na medializované informácie o rokovaniach EPCG s talianskou spoločnosťou Enel.

Energetický a priemyselný holding je v súčasnosti prostredníctvom dcérskej spoločnosti EP Slovakia tretinovým vlastníkom v Slovenských elektrárňach.

image

Slovensko sa v júni prepadlo vo výrobe elektriny, rozdiel muselo nahradiť dovozom

Kúpou akcií od talianskeho Enelu by EPCG získala väčšinu v spoločnosti. "Rezort hospodárstva nemá od Slovenských elektrární oficiálne žiadnu informáciu o začiatku takýchto rokovaní," uviedlo ministerstvo hospodárstva.

Ministerstvo v súvislosti so správou elektrární koná v mene štátu, ktorý je ich tretinovým vlastníkom.

Zámerom súčasnej vlády je pritom posilnenie postavenia štátu v strategických energetických podnikoch. "Vláda považuje za nevyhnutné posilniť úlohu štátu v strategických energetických podnikoch a v podnikoch, ktoré sú súčasťou kritickej infraštruktúry tak, aby bolo možné efektívne a operatívne tlmiť negatívne vplyvy energetickej nestability na domácnosti, zamestnávateľov a verejnú infraštruktúru," uvádza sa v jej programovom vyhlásení.

image

Nedostatok zamestnancov Slovenských elektrární nábeh štvrtého bloku v Mochovciach neohrozí

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a jeden z najväčších v strednej Európe. Do ich portfólia patrí okrem iného správa domácich jadrových elektrární.

EPH je energetická skupina, ktorá vlastní a prevádzkuje zariadenia v Česku, na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, Spojenom kráľovstve, Írsku, Francúzsku, Holandsku a Švajčiarsku. Skupina sa zaoberá energetikou od ťažby uhlia cez výrobu elektrickej energie a tepla až po ich distribúciu.

01 - Modified: 2024-09-17 11:35:26 - Feat.: - Title: Zástupcovia zamestnávateľov diskutovali s rezortom hospodárstva o výzvach slovenského priemyslu 02 - Modified: 2024-09-09 14:15:14 - Feat.: - Title: Celá dedina môže skončiť pod vodou. Miliardová elektráreň, s ktorou má plány Fico, naráža na problém 03 - Modified: 2024-09-06 09:16:12 - Feat.: - Title: Čierny Váh bude vďaka modernizácii unikát, hovorí pre HN šéf vodných elektrární 04 - Modified: 2024-08-28 12:00:59 - Feat.: - Title: Saková: Predpokladáme, že cez Ukrajinu bude na Slovensko plyn naďalej prúdiť 05 - Modified: 2024-08-28 09:35:59 - Feat.: - Title: Dohoda medzi Slovenskom a Uzbekistanom by mala prispieť k hospodárskej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. september 2024 11:18