Na snímke zľava predseda SaS Branislav Gröhling a podpredseda SaS Marián Viskupič počas tlačovej koferencie po tom, čo poslanci NR SR schválili balík opatrení na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

SaS vyzvala Pellegriniho, aby konsolidačný balík vetoval. Zvažujú podanie na Ústavný súd

03.10.2024, 15:13
Autor:
TASRTASR
  • Podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča Slovensko čaká najväčší daňový šok v jeho novodobej histórii.
  • Konsolidačné opatrenia podľa neho zhoršia konkurencieschopnosť krajiny a pre ekonomiku budú devastačné.

Opozičná SaS vyzvala prezidenta Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi a konsolidačný balík vetoval. Po schválení konsolidačných opatrení v Národnej rade to povedal predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že zvažujú podanie na Ústavný súd.

"Z tohto miesta chceme vyzvať prezidenta Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi o lacnejších potravinách a cenách energií a tento konsolidačný balíček vetoval," uviedol Gröhling. Doplnil, že SaS bude zvažovať podanie na Ústavný súd, poradiť sa však najprv chcú vo vnútri strany i s opozičnými partnermi.

image

VEĽKÝ PREHĽAD: Poslanci schválili zmeny na poslednú chvíľu. Koho sa konsolidačný balíček dotkne najviac?

SaS pripomenula, že schválené konsolidačné opatrenia prinesú najväčšie zdražovanie v histórii. Daň z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 23 percent podľa Gröhlinga znamená, že zdražie prakticky všetko. Transakčná daň zvýši výdavky firmám o 200 až 300 eur na zamestnanca ročne, sťaží sa aj fungovanie charitám.

"Firemná daň sa zvýši na 24 percent pre vybrané firmy. To poškodí opäť ľudí, buď firmy zdvihnú zákazníkom ceny alebo to budú hľadať niekde inde. A nakoniec doplatia či už zamestnanci alebo konečný spotrebiteľ. K tomu pridajme zdraženie diaľničných známok, škrtanie rodičovského dôchodku, zníženie bonusu na dieťa," vymenoval Gröhling.

image

Financmajster sa prepočítal, upozorňujú elitní ekonómovia. Dieru vyčíslili na 140 miliónov eur

Podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča Slovensko čaká najväčší daňový šok v jeho novodobej histórii. "Okrem transakčnej dane, ktorá bude mať devastačné účinky nielen na firmy, ale aj na neziskové organizácie a charity, pocítia dnešné hlasovanie všetci občania na Slovensku, ktorým zdražejú potraviny, aj všetko ostatné, najviac spomedzi všetkých krajín EÚ," uviedol Viskupič.

Konsolidačné opatrenia podľa Viskupiča zhoršia konkurencieschopnosť Slovenska a pre slovenskú ekonomiku budú devastačné. "Výsledkom bude vysoká inflácia a nízky, možno žiadny, ekonomický rast, viac nezamestnaných, vyššie ceny všetkého, pričom aj pre budúci rok budeme čeliť vysokému deficitu a zásadnému poklesu investícií," varoval Viskupič.

01 - Modified: 2024-10-03 12:55:10 - Feat.: - Title: Financmajster sa prepočítal, upozorňujú elitní ekonómovia. Dieru vyčíslili na 140 miliónov eur 02 - Modified: 2024-10-03 12:26:26 - Feat.: - Title: Fico avizuje finančnú pomoc pre samosprávy, chce sa stretnúť s predsedami koaličných strán a vedením ZMOS 03 - Modified: 2024-10-03 12:15:27 - Feat.: - Title: Schválenie konsolidačných opatrení môže znamenať začiatok pádu Ficovej vlády, vyhlásil Šimečka 04 - Modified: 2024-10-03 11:46:18 - Feat.: - Title: VEĽKÝ PREHĽAD: Poslanci schválili zmeny na poslednú chvíľu. Koho sa konsolidačný balíček dotkne najviac? 05 - Modified: 2024-10-03 07:14:05 - Feat.: - Title: Poslanci vo štvrtok pokračujú diskusiou o konsolidačnom balíku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. október 2024 15:13