Dreamstime
StoryEditor

V Bratislave žije o štvrť milióna ľudí viac, ako si myslia úrady

28.05.2017, 08:30
Autor:
ČTKČTK

V slovenskom hlavnom meste žije v skutočnosti o štvrť milióna viac ľudí, než je ich podľa oficiálnych údajov. Vyplýva to z analýzy dát mobilných telefónov, napísal denník Sme na svojom webe. Ďalších 130 000 ľudí každý pracovný deň dochádza do Bratislavy do práce či do školy.

Podľa štatistických údajov z roku 2013 má Bratislava 417 tisíc obyvateľov, ktorí sú tu prihlásení k pobytu. V skutočnosti tu však žije zhruba 666 tisíc ľudí. Štvrťmiliónový rozdiel medzi štatistikou a realitou ukázala analýza spoločnosti Market Locator, ktorá skúmala anonymné dáta o používaní asi 2,7 milióna mobilov v sieťach troch najväčších operátorov na Slovensku. Počet skutočných obyvateľov Bratislavy vyplynul z počtu mobilov "prespávajúcich" v metropole.

Najväčší rozdiel v počte hlásených a skutočných obyvateľov nie je na najväčšom sídlisku Petržalka, ale v obvode, ktorý zahŕňa bratislavské štvrte Nové mesto, Rača a Vajnory, kde v skutočnosti žije skoro dvakrát viac ľudí, než si myslia úrady.

Počet obyvateľov hlavného mesta sa v pracovných dňoch podľa analýzy zväčšuje o ďalších 130 tisíc ľudí, ktorí do Bratislavy prichádzajú za prácou, do škôl, na úrady či za zábavou.

Dáta z mobilov tiež zvýraznili fenomén kancelárskych "biznis centier", ktoré cez deň pojmú ekvivalent stredne veľkého slovenského mestá, ako svedčí 11 000 ľudí pravidelne tráviacich pracovný čas v kancelárskom centre Digital Park v Petržalke. Rovnaký počet obyvateľov majú napríklad mestá Revúca, Veľký Krtíš či Šamorín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:20