Reuters
StoryEditor

Jediná rastlina ovládla celý Madagaskar. Vanilka priniesla luxus aj vraždy

03.09.2017, 12:16
Autor:
ČTKČTK

Na jedinej asfaltovej ceste malej vidieckej obce Ampanefena na severovýchode Madagaskaru sa niekoľko mladíkov bavi tým, že reťazami spája zadné kolesá svojich luxusných japonských motoriek. Aj to je dôsledok prudkého nárastu cien vanilky, píše agentúra AFP.

"Stála 200 miliónov malgašských frankov (vyše 12-tisíc eur)," chváli sa sedemnásťročný Akman Mat-hon. Sedí pritom na motocykli značky Kawasaki, ktorý je na neho trochu veľký. Jeho otec "robí s vanilkou" a motorku mu dal pred necelým rokom ako darček. Vysoké ceny vanilky tento veľký ostrov ovládli. Je s tým spojená nekontrolovateľná špekulácia a pokles produkcie po cyklóne Enawo, ale aj trestná činnosť a pokles kvality vanilky.

Biznis okolo vanilky je výnosný: od roku 2015 cena tohto korenia neustále rastie. Dosiahla zatiaľ nevídaný vrchol, a to 600 až 750 dolárov za jeden kilogram, uvádza predseda združenia vývozcov vanilky na Madagaskare Georges Geeraerts.

Tento chudobný ostrov zabezpečuje 80 percent svetovej produkcie vanilky. Trh s ňou bol liberalizovaný v roku 1989. Od tej doby jej cena striedavo stúpala a klesala, zo 400 dolárov v roku 2003 až po 30 dolárov za kilogram v roku 2005. To bola aj najnižšia cena, okolo ktorej sa vanilka pohybovala asi desať rokov.

Avšak dopyt prevyšujúci ponuku, vzostup záujmu o bio produkty, cyklón Enawo, ktorý v marci zničil časť produkcie, a nekontrolovateľné špekulácie znovu ceny prudko zvýšili. A tak sa na ostrove v krátkej dobe objavili motorky, smartfony, solárne panely či televízory s plochou obrazovkou.

Obchody v oblasti Sava sú plné luxusného tovaru, ale len 21 percent obyvateľov má prístup k pitnej vode a len šesť z 86 obcí je elektrifikovaných.

"Banky nedokážu tak rýchlo reagovať," hovorí francúzsky vývozca, ktorý si neželá zverejniť svoje meno. "Peniaze už nemajú žiadnu hodnotu, ľudia si myslia, že si môžu všetko dovoliť, nastáva anarchia," sťažuje sa pestovateľ vanilky Vittorio John.

Explózia cien zvýšila kriminalitu a na plantážach sa rozšírili krádeže. Niektorí pestovatelia sú nútení na svojich poliach aj prespávať, aby zabránili krádežiam. Niekoľko ľudí podozrivých či usvedčených z krádeží bolo zlynčovaných, zabitých alebo uväznených.

Úrady priznávajú, že situáciu nedokážu zvládnuť. "Základom všetkých problémov je mizivá bezpečnosť vyvolaná nedostatkom prostriedkov a príslušníkov poriadkových síl," sťažuje sa vysoký úradník oblasti Teddy Seramila.

Strach z krádeží na plantážach vedie pestovateľov k tomu, že vanilku žnú predčasne. Tým v nej klesá podiel vanilínu a s tým aj kvalita. Aktuálne vysoké ceny vanilky a pokles jej kvality môžu viesť k tomu, že sa obchodníci miesto na Madagaskar obrátia na konkurenciu z Indonézie či Ugandy.

"Vanilka mi umožnila chodiť do školy, je tu ušľachtilý produkt. Až cena zase klesne, oportunisti odídu, ale my budeme stále tu," chce veriť Lucia Ranja Salvetatová. "Sme stará garda, vybudovali sme našu budúcnosť a budúcnosť našich detí na vanilke," dodáva.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 03 - Modified: 2024-01-19 23:00:00 - Feat.: - Title: El Niňo a indický premiér menia cenovky v našich obchodoch. Jedna z top potravín výrazne zdražela 04 - Modified: 2024-01-01 11:19:00 - Feat.: - Title: Ceny plynu, elektriny či pšenice vlani klesli, index komodít odpísal dvanásť percent 05 - Modified: 2023-11-14 19:00:00 - Feat.: - Title: Zelená Európa a jej vplyv na verejný sektor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:54