StoryEditor

Trumpova vláda zosilnela tlak voči Pekingu, akcie čínskych firiem prudko klesajú

24.05.2019, 12:17
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty v máji rozhodli o zvýšení ciel na čínsky tovar a podnikli kroky, ktoré majú obmedziť prístup Číny k dôležitým technológiám.

Zhoršujúca sa obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou spôsobuje najprudší výpredaj čínskych akcií obchodovaných v USA od globálnej finančnej krízy.

Index S&P / BNY Mellon amerických vkladových poukážok (ADR) vydaných čínskymi spoločnosťami od začiatku tohto mesiaca klesol o 15 percent. Je tak na ceste dosiahnuť najhorší mesačný výkon od októbra 2008, uviedla agentúra Bloomberg.

Akcie prevádzkovateľa sociálnej siete Weibo, internetovej mediálnej firmy Sina a internetového vyhľadávača Baidu klesli o viac ako 30 percent. Straty sa pritom neobmedzujú na USA - v Hongkongu index čínskych firiem Hang Seng China Enterprises klesol o takmer desať percent, čo je najhorší výkon v porovnaní s ďalšími veľkými globálnymi indexmi.

Vývoj tak naznačuje, ako akciám čínskych firiem škodí tlak, ktorý voči Pekingu zosilnela vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spojené štáty v máji rozhodli o zvýšení ciel na čínsky tovar a podnikli kroky, ktoré majú obmedziť prístup Číny k dôležitým technológiám.

Zlá správa pre investorov

Ešte pred tromi týždňami bol index ADR čínskych firiem S&P / BNY Mellon blízko deväťmesačného maxima a hlavný index akcií obchodovaných v Šanghaji v prvom štvrťroku vykázal najlepší začiatok roka za posledných desať rokov.

Načasovanie poklesu je zlou správou pre investorov, ktorí sledujú globálny index MSCI. Správca indexu zvyšuje váhu čínskych spoločností obchodovaných na pevnine. Čínske firmy už prispeli tento mesiac k poklesu indexu rozvíjajúcich sa trhov MSCI Emerging Markets o viac ako štvrtinu, na čele s firmou Tencent Holdings.

Pokles kurzu čínskeho jüanu

Problémy investorov spôsobuje aj pokles kurzu čínskeho jüanu, ktorý znižuje hodnotu ziskov čínskych firiem pri ich prevode na doláre. Na takzvanom onshore, teda domácom, trhu jüan tento mesiac klesol k doláru o 2,6 percenta. Takzvaný offshore jüan, s ktorým sa môže voľne obchodovať v zahraničí, oslabil o 2,8 percenta.

"Čo bude ďalej na obchodnej fronte, je dôležité. Vzhľadom na to, že Trump mení názory, nebude ľahké pre obe strany dosiahnuť dohodu," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Partners Capital International Ronald Wan. "Pokiaľ nebude prekvapivo dobrý výsledok, pesimizmus tu zostane."

Zatiaľ je však len málo signálov, že by sa mohla situácia rýchlo zlepšiť. Čína obvinila Washington, že zmaril obchodné rokovania, a trvá na tom, že Spojené štáty musia zmeniť svoje "zlé praktiky" a až potom bude možné rokovania obnoviť.

01 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:22