Reuters
StoryEditor

Wall Street sa darí, trhy sa mali najlepšie od 80. rokov. Aj napriek koronavírusu

09.05.2020, 11:03
Autor:
osvosv
Americké trhy rastú rapídnym tempom. A to aj napriek tomu, že ekonomiky po celom svete ničí koronavírus.

Pandémia Covid-19 zviera americkú ekonomiku rovnako pevne ako všetky ostatné. Obchody i továrne fungujú len obmedzene a firmy v strachu z nedostatku peňazí prepúšťajú. Počet nezamestnaných ľudí sa tam tak vyšplhal na viac ako tridsať miliónov.

Aj napriek tomu sa však v USA nachádza najmenej jedna skupina, ktorá si môže mädliť ruky - investori. Aspoň zatiaľ. Tamojšie akciové trhy totiž rastú tak, ako už dlho nie. Za posledných 33 rokov bol pre nich tohtoročný apríl rekordný, napríklad index S&P 500 narástol o 30 percent.

Rast prekvapil aj investorov

Hoci sa hlavné americké akciové indexy na začiatku koronavírusovej krízy značne prepadli, veľkú časť strát už zase vymazali. Tempo rastu pritom prekvapilo aj mnoho skúsených "vlkov z Wall Street".

"Som tou rýchlosťou šokovaný," uviedol pre denník The New York Times napríklad Julian Emanuel, hlavný analytik konzultantskej spoločnosti BTIG.

Dôvodov je niekoľko. Analytici sa pritom nemôžu zhodnúť, ktorý z nich je ten hlavný - oponujú si predovšetkým v tom, či je rýchly rast známkou úplného odpojenia akciového trhu od reality, alebo či zaň náhodou nemôžu investori samotní.

Nižšie náklady aj štátna pomoc

Je totiž možné, že súčasný rast je tzv. "sebanaplňujúcim sa proroctvom". Po masívnom páde trhov v polovici marca sa totiž mohla veľká časť investorov rozhodnúť, že je ideálna príležitosť na nákup akcií.

Že trhy narazili na dno, odkiaľ môžu len rásť. So zvýšením dopytu potom vzrástla aj ich cena a trhy sa vďaka tomu otriasli, píše akademický web The Conversation.

Niektorí ekonómovia potom skôr zmieňujú viac cynické hľadisko - prepúšťanie pre väčšinu firmy jednoducho znamenalo zníženie nákladov. Nižšie náklady pritom môžu byť lákavé práve pre investorov.

Za rastom tak čiastočne môže byť aj práve vysoká nezamestnanosť. V minulosti však bola skôr prvkom, ktorý ťahal trhy nadol.

Hlavnou príčinou je však najskôr rozsiahla vládna podpora. A nejde pritom o to, aká vysoká nakoniec bude - dôležité je pre investorov to, že je Trumpova administratíva ochotná firmy zachraňovať.

A že na to pokojne vynaloží ohromné ​​sumy. Kongres kvôli tomu totiž minulý týždeň schválil tamojšej centrálnej banke pôžičku vo výške troch biliónov dolárov, ktorými potom chce Fed podporiť ekonomiku.

Trump sa navyše stabilitou a rastom akciových trhov v minulosti mnohokrát chválil. Považuje ich za jeden zo svojich najväčších úspechov vo vedení štátu a ako o taký by oň nerád prišiel.

Spolieha naň tiež ako na jeden z hlavných ťahúňov v kampani za svoje znovuzvolenie v tohtoročných prezidentských voľbách.

Amerika v dlhoch

To, že teraz trhy rekordne rastú, však ešte neznamená, že to tak bude naďalej. Ak bude kríza pokračovať dlhšie, môžu sa indexy opäť prepadnúť. Conversation navyše poukazuje tiež na to, že ide o pomoc "na dlh".

Firmy po celých Spojených štátoch pritom ešte pred začiatkom krízy dohromady dlhovali cez 10 biliónov dolárov. Ich dlhy tak takmer dosahovali vyššie polovice HDP štátu a je zjavné, že toto číslo ďalej narastie.

Až 16 percent všetkých spoločností v USA navyše zvláda svoje pohľadávky splácať len vďaka ďalším pôžičkám. Podporou firiem zasiahnutých koronavírusom bez rozdielu by si tak mohli Spojené štáty zavariť na ďalšie budúce problémy.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 03 - Modified: 2024-04-05 09:32:29 - Feat.: - Title: Čínu oberá o investorov odveký rival. Sila rozhnevaného japonského býka rastie 04 - Modified: 2024-03-15 18:37:52 - Feat.: - Title: Experti dvíhajú varovný prst: Amerika má pred Európou navrch. Jedných ťahá luxus, druhých virtuálny svet 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:20