StoryEditor

Gréci musia riešiť deficit. Inak utrpí aj EÚ

12.01.2010, 10:13
Autor:
TASRTASR
Deficit gréckeho rozpočtu by mohol byť podľa odhadu Európskej komisie (EK) ešte vyšší, než sa doteraz predpokladalo. Štatistický úrad krajiny je neefektívny a nie je dostatočne ochránený pred politickým zasahovaním (na snímke komisír EÚ pre rozšírenie Olli Rehn).

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na správu orgánov EÚ.

Veľa otvorených otázok

Na jeseň 2009 nová grécka vláda, ktorá vzišla z parlamentných volieb, zvýšila odhad deficitu štátneho rozpočtu na 12,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). Predchádzajúca vláda predpokladala, že jej deficit bude asi o 50 % nižší. Pakt stability EÚ stanovuje jeho strop na 3 % HDP.

Európsky štatistický úrad Eurostat nie je schopný potvrdiť posledné údaje, ktoré dostal z Atén v októbri minulého roku. V údajoch je ešte veľa otvorených otázok, napríklad o fonde sociálneho poistenia, o dlhoch nemocníc a prevodoch medzi vládou a štátnymi podnikmi.

Podľa agentúry Reuters EK v správe konštatuje, že sa v štatistikách o hospodárení gréckej vlády budú musieť urobiť korektúry aj za rok 2008 a možno aj za predchádzajúce roky. Ministri financií prerokujú správu EK na budúci týždeň.

Ozdravenie štátnych financií je prioritou

Dezignovaný hospodársky komisár EÚ Olli Rehn navrhuje nové nástroje na zabránenie nadmerného rastu štátneho dlhu.

Na financovaní viacerých projektov, ktoré sa doteraz zabezpečovali vydávaním štátnych dlhopisov, by sa v budúcnosti mohli výraznejšie podieľať súkromní investori. Rehn v Európskom parlamente povedal, že ozdravenie štátnych financií je jeho najvyššou prioritou.

Takto to ďalej už nemôže ísť

Fín Rehn chce viac kontrolovať členov EÚ nielen pri zabezpečovaní úspor, ale aj pritom, ako realizujú prorastovú politiku spoločenstva. Počas trojhodinového vypočúvania v parlamentnom výbore Rehn povedal:

"Buď sa spoločne zasadíme za obnovenie ekonomickej sily, alebo budeme stáť pred nebezpečenstvom, že sa staneme bezvýznamnými. Osobitne žiadal od gréckej vlády, aby predložila rozsiahly balík úsporných opatrení. Ináč by sa grécke problémy mohli veľmi vážne prejaviť v eurozóne. "Veľmi ma znepokojuje trend vo verejných financiách mnohých členských štátov, vo väčšine z nich to takto ďalej ísť nemôže", dodal Rehn.

Informovali o tom agentúra Reuters a nemecký denník Financial Times Deutschland.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 02 - Modified: 2024-04-21 13:00:00 - Feat.: - Title: Ak sa HDP reviduje smerom nahor, je to dobrá správa 03 - Modified: 2024-03-26 13:52:40 - Feat.: - Title: Ako nebyť medzi najchudobnejšími? Ľahko, zbavme sa zlého ukazovateľa 04 - Modified: 2024-03-18 12:05:09 - Feat.: - Title: Syr by mal teraz Fico nahradiť obväzmi a šlabikárom 05 - Modified: 2024-03-01 11:04:43 - Feat.: - Title: Tri krajiny sú na tom horšie ako Slovensko, zdražovanie u nás výraznejšie poľavilo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 20:39