StoryEditor

Opcie: Na správnych očakávaniach môžete zarobiť

17.11.2010, 23:00
V dnešnom dieli opčného seriálu si vysvetlíme stratégiu Butterfly v jej "nebalansovanej" podobe.

V predošlých dvoch dieloch opčného edukačného seriálu sme sa zoznámili s nesymetrickou stratégiou Iron Condor. Vysvetlili sme si, ako túto stratégiu zostaviť a ďalej situácie, kedy ju použiť namiesto tradičného Iron Condora. V tomto dieli budeme v nesymetrických stratégiách pokračovať a vysvetlíme si stratégiu Butterfly v jej „nebalansovanej“ podobe.

Na začiatok pripomenieme stratégiu Butterfly v jej klasickej podobe. Stratégia Butterfly je zložená buď iba z kúpnych (call), alebo iba z predajných (put) opcií (obidva varianty vykazujú rovnaký výsledný profil zisku a rizika). Skladá sa z nákupu kúpnej-call (resp. predajnej-put) in-the-money (ITM) opcie, ďalej predaja dvojnásobného množstva kúpnych (resp. predajných) at-the-money (ATM) opcií a nákupu kúpnej (resp. predajnej) out-of-the-money (OTM) opcie.

Stratégiu zobrazuje nasledujúci obrázok, znázornený je variant s využitím call opcií:

 

Ako je z obrázku možné vidieť, rozdiel medzi strikmi predanej call opcie a kúpenej ITM call opcie (na grafe označené ako XD) je zhodný s rozdielom medzi strikmi kúpenej OTM call opcie a predanej ATM call opcie (na grafe ako XU). Z toho vyplýva, že maximálna strata je rovnaká v prípade, že cena podkladového aktíva bude na/pod úrovňou kúpenej ITM call opcie pri expirácii, rovnako ako v situácii, kedy sa cena podkladového aktíva vyšplhá až na/nad hodnotu strike kúpenej OTM call opcie pri expirácii.

Stratégia realizuje maximálny zisk v situácii, kedy cena podkladového aktíva v dobe expirácie bude totožná s cenou nami vypísaných call opcií.

V tomto dieli opčného edukačného seriálu sa zoznámime s modifikáciou stratégie Butterfly, kde je rozdiel medzi strikmi vypísanej ATM opcie a kúpenej ITM opcie väčší ako rozdiel medzi strikmi kúpenej OTM opcie a vypísanej ATM opcie. Z toho vyplýva, že na jednej strane bude naša tolerancia voči riziku vyššia ako na strane druhej.

Nebalansovaný Butterfly (XD > XU)

Tento prípad stratégie nebalansovaný Butterfly je taký, kedy rozdiel medzi realizačnou cenou vypísanej ATM call opcie a kúpenej ITM call opcie je vyšší ako rozdiel medzi realizačnou cenou kúpenej OTM opcie a vypísanej ATM opcie.

Z predchádzajúcich dielov opčného seriálu vieme, že výška maximálnej straty je v prípade debetných spreadových stratégií daná výškou zaplatenej opčnej prémie. Naopak, v prípade kreditných spreadových stratégií je maximálna možná strata daná rozdielom realizačnej ceny vypísanej a kúpenej opcie v absolútnom meradle zníženej o inkasovanú prémiu.

Stratégiu Butterfly tvorí Bull Call spread a Bear Call spread. Bull Call Spread je debetná stratégia, ktorá spočíva v nákupe call opcie s nižšou realizačnou cenou a predaji call opcie s vyššou realizačnou cenou. Za taký obchod musíme zaplatiť prostriedky vo výške tzv. opčnej prémie (t.j. cena kúpenej call opcie znížená o prémiu z predanej call opcie na vyššom striku). Maximálny zisk nastane v takom prípade, keď cena podkladového aktíva bude pri expirácii na/nad realizačnou cenou predanej call opcie. Pokiaľ bude naopak cena v dobe expirácie pod/na úrovni kúpenej call opcie, realizujeme maximálnu stratu rovnajúcu sa výške nami zaplatenej prémie.

Naopak, Bear Call Spread je stratégia kreditná. Skladá sa z predaja call opcie s nižšou realizačnou cenou a nákupu call opcie s vyššou realizačnou cenou. V tomto prípade inkasujeme pri otvorení tejto stratégie opčnú prémiu my. Maximálny zisk nastane v prípade, keď cena podkladového aktíva bude pri expirácii na/pod realizačnou cenou nami vypísanej call opcie. Naopak, maximálna strata nás neminie v situácii, kedy cena bude v dobe expirácie na/nad realizačnou cenou nami kúpenej call opcie.

Pri variante stratégie Butterfly, keď rozdiel XD bude vyšší ako XU, bude strata vyššia v prípade Bull Call Spread ako v prípade Bear Call Spread.

Je to tým, že za vyšší rozdiel medzi realizačnými cenami kúpenej ITM opcie a vypísanej ATM opcie musíme zaplatiť veľmi vysokú opčnú prémiu (opcia, ktorá je viac in-the-money bude samozrejme drahšia).

Celú situáciu znázorňuje nasledujúci obrázok:

Bull call spread

Bear Call spread

Ako je zrejmé z výsledného grafu stratégie Butterfly (XD > XU), s touto stratégiou realizujeme menšiu maximálnu stratu v prípade, že cena podkladového aktíva výrazne stúpne a v dobe expirácie sa bude pohybovať na/nad úrovňou realizačnej ceny (strike) našej kúpenej OTM call opcie. Naopak, pokiaľ trhy výrazne oslabia a cena sa v dobe expirácie dostane na/pod úroveň realizačnej ceny kúpenej ITM call opcie, strata bude v tomto prípade vyššia. Rovnako ako v prípade klasického Butterfly si pripíšeme maximálny zisk v takom prípade, ak sa cena podkladového aktíva v dobe expirácie udrží presne na cene nami vypísaných ATM call opcií.

Stratégiu zhrnieme v nasledujúcom príklade:

Na menovom páre (EURUSD) očakávame nasledujúci deň veľmi dôležitú fundamentálnu správu týkajúcu sa zverejnenia výšky úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky (FED). Analytici sa prikláňajú k tomu, že by mohlo dôjsť k ďalšiemu zníženiu, prípadne iným opatreniam, ktoré by s najväčšou pravdepodobnosťou mali za následok oslabenie dolára voči euru – na menovom páre EURUSD by teda došlo ku krátkodobému nárastu. V mnohých prípadoch ale dochádza k tomu, že po vyhlásení kľúčovej správy síce trhy krátkodobo posilnia, resp. oslabia, avšak v ďalších dňoch môže byť tento rast, resp. pokles korigovaný a trh sa môže následne pohybovať skôr v bočnom trende.

Po preskúmaní cenového grafu sa rozhodneme otvoriť takú pozíciu, s ktorou realizujeme najväčší zisk práve v situácii, kedy sa cena podkladového aktíva (t.j. EURUSD) bude nachádzať na hladine nami predaných ATM opcií (t.j. 1,3050, v grafe zobrazená modrou čiarou). Nakoľko viac veríme ďalšiemu rastu ako poklesu, umiestnime nákupnú OTM opciu tak, aby strata bola v prípade nárastu minimálna, t.j. na hodnotu 1,3350. Naopak, ďalší pokles nie je príliš pravdepodobný, jednak z dôvodu predpokladaného kroku zo strany centrálnej banky a tiež preto, že na hladine cca 1,25 sa vytvoril pomerne silný support. Preto umiestnime našu ITM call opciu približne na túto hladinu, resp. ľahko pod ňu – na hodnotu 1,245. Obidva nákupy call opcií sú zobrazené v grafe červenou čiarou.

Celú pozíciu zhŕňa nasledujúca tabuľka:

Tabuľka ukazuje, že za túto pozíciu budeme musieť vynaložiť prémiu vo výške 0,025 bodu. Pokiaľ obchodujeme menové páry, vyššie uvedenú opčnú prémiu je nutné vynásobiť hodnotou 100000 (jednotiek druhej meny v páre), aby sme zistili výslednú prémiu v dolároch.

Nasledujúci prehľad zahŕňa charakteristiku tohto obchodu:

Max. zisk = (rozdiel medzi strikmi pre dolnú stranu z predchádzajúcej tabuľky (0,06 bodu) - zaplatená prémia (0,025)) x počet lotov (1) x 100000 jednotiek druhej meny v páre = 0,035 x 1 x 100000 = $3500
Max. risk (dolná strana) = zaplatená prémia (-0,025) x počet lotov (1) x 100000 jednotiek druhej meny v páre = $2500
Max. risk (horná strana) = hodnota už vypočítaného maximálneho zisku (3500) - (rozdiel medzi strikmi pre hornú stranu (0,03) x počet lotov (1) x 100000 jednotiek druhej meny v páre) = 3500 – 3000 = $500
Bod nulového zisku (dolná strana) = strike vypísanej call opcie (1,305) - (rozdiel medzi strikmi pre dolnú stranu (0,06) – zaplatená prémia v bodoch (0,025)) = 1,27
Bod nulového zisku (horná strana) = strike vypísanej call opcie (1,305) + (rozdiel medzi strikmi pre dolnú stranu (0,06) – zaplatená prémia v bodoch (0,025)) = 1,34

Pozn: Bod nulového zisku pre hornú stranu nie je nutné počítať, pretože aj pri výraznom náraste ceny podkladového aktíva na/nad realizačnú cenu našej kúpenej OTM call opcie budeme vždy ziskoví (čo je zjavné aj z hodnoty maximálneho risku pre hornú stranu).

Celkový profil zisku a rizika pre vyššie uvedený obchod je možné znázorniť na nasledujúcom grafe:

Ako môžete vidieť na predchádzajúcom obrázku, stratégia realizuje maximálny zisk ($3500) v prípade, že trh zotrvá pri expirácii presne na hodnote nami vypísaných call opcií (t.j. na hodnote 1,305).

Pokiaľ by však došlo k tomu, že cena výrazne vzrastie a v dobe expirácie bude rovnaká alebo vyššia ako strike kúpenej OTM call opcie (t.j. 1,335), budeme dokonca realizovať zisk vo výške $500! Pokiaľ sa nepotvrdí pokračujúci býčí trend a cena poklesne na/pod úroveň 1,245 pri expirácii, realizujeme stratu vo výške $2500. Bodom nulového zisku bude v prípade dolnej strany hodnota 1,27, v prípade hornej strany to bude 1,34, avšak tu výpočet nemá príliš zmysel, ako už bolo spomenuté v charakteristike stratégie.

Zhrnutie: Túto stratégiu budeme obchodovať v prípade, že máme na trh neutrálny náhľad s tým, že sa prikláňame viac k ďalšiemu možnému rastu. Maximálny zisk budeme realizovať v prípade, že sa trh udrží presne na realizačnej cene našich vypísaných call opcií; pokiaľ trh potvrdí svoj býčí trend a posilní pri expirácii na/nad realizačnú cenu našej OTM call opcie, realizujeme malú stratu alebo dokonca zarobíme. Pokiaľ sa naše očakávania nepotvrdia a trh bude klesať na alebo pod realizačnú cenu našej kúpenej ITM call opcie, realizujeme maximálnu stratu.

Obchodovanie opcií s virtuálnymi prostriedkami bez akéhokoľvek rizika si môžete vyskúšať TU.

Jah Rohrbacher

account manager X-Trade Brokers

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:34