StoryEditor

Slabou stránkou Slovenska je jeho závislosť

11.01.2010, 13:23
Autor:
TASRTASR
Najvýznamnejšou príčinou ekonomického poklesu na Slovensku je podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR spomalenie hospodárskeho rastu u obchodných partnerov SR.

"To má za následok zníženie dopytu po slovenských vývozoch a z toho vyplývajúce sekundárne efekty - pokles zamestnanosti a domáceho dopytu," vyplýva z ministerského Návrhu stratégie vývoja domáceho dopytu ako hlavného stimulačného predpokladu pre budúce podnikateľské prostredie, ktorý má na prvej tohtoročnej schôdzi prerokovať slovenská vláda.

Vysoký sklon k importu nám škodí

Materiál rezortu hospodárstva pripomína, že slabou stránkou Slovenska v súčasnej hospodárskej kríze je jeho závislosť od iných krajín postihnutých krízou. "Podiel exportu na HDP Slovenska predstavuje 87 % HDP, pričom viac ako 85 % exportu smeruje do krajín EÚ. V rámci EÚ je Slovensko vysoko nadpriemerne otvorenou ekonomikou, čo spôsobuje jej vysokú citlivosť na externé prostredie," konštatuje sa v analýze MH.

"Vysoký sklon k importu, na úrovni až 87,5 % HDP oproti priemeru EÚ 27, ktorý v roku 2007 dosiahol 37,9 % HDP, oslabuje potenciál využívania stimulácie domáceho dopytu na obnovu hospodárskeho rastu Slovenska. Náraz bude v porovnaní s krajinami EÚ ešte bolestivejší kvôli vysokému hospodárskemu rastu SR v roku 2008 na úrovni 6,4 %," tvrdí v materiáli MH.

Medzi príležitosti pri stimulácii domáceho dopytu patrí podľa ministerskej stratégie najmä možnosť využiť na tento účel financie zo zdrojov EÚ. "Impulz v podobe zvýšenia ekonomickej aktivity a zamestnanosti môžu priniesť dlhšie plánované rozsiahle investičné projekty, ako je dobudovanie diaľničnej siete a dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce," informuje ministerstvo.

Hrozí vysoká inflácia

MH vystríha, že riziká, ktoré má Slovensko len minimálnu šancu ovplyvniť, vyplývajú z menovej politiky Európskej centrálnej banky. "Pri centrálnej úrokovej miere blízkej nule a realizácii kvantitatívneho uvoľňovania v menovej politike existuje riziko vyústenia do vysokej inflácie," uvádza sa v materiáli.

K medzinárodným rizikám vyplývajúcim zo súčasnej situácie patrí podľa MH aj tlak na harmonizáciu a spoločný postup v rámci krízy, ktoré môžu odstrániť komparatívne výhody Slovenska.

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že medzi riziká politiky stimulácie domáceho dopytu je potrebné zaradiť aj riziko zneužívania krízy pri lobingu a reguláciách zameraných na získanie výhody na trhu pred konkurenciou.

01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2023-06-08 08:08:56 - Feat.: - Title: Štát zlyhal na viacerých úrovniach. Ranč pri Žiline, kde lev napadol chovateľa, fungoval aj napriek zákazu 03 - Modified: 2023-05-12 16:36:43 - Feat.: - Title: Ministerstvo hospodárstvo zrušilo vyhlášku, ktorou sa zakázal vstup vybraných produktov z Ukrajiny 04 - Modified: 2023-05-12 09:21:40 - Feat.: - Title: Kto kúri drevom, dotuje plyn. Tomu sa hovorí solidarita, ja som bol hasič, hovorí pre HN minister Hirman 05 - Modified: 2022-12-25 09:57:57 - Feat.: - Title: Minister Hirman pre HN: Ak by sme nepomohli domácnostiam, situácia by sa nám rozpadla pod rukami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:06