StoryEditor

Česi chcú ušetriť miliardy

21.07.2010, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

České ministerstvo financií navrhne, aby ostatné ministerstvá ešte v tomto roku ušetrili na svojich výdavkoch ďalších asi desať miliárd korún. Dôvodom je snaha udržať deficit verejných financií na hranici 5,3 percenta HDP. Už na začiatku roka boli ministerstvami viazané výdavky za šesť miliárd korún.

Predchádzajúci minister financií Eudard Janota pred niekoľkými mesiacmi upozornil, že o ďalších škrtoch v tohtoročnom rozpočte sa rozhodne až po vyhodnotení príjmov z daní od firiem, čiže na začiatku júla. Lidové noviny pritom včera upozornili, že daňové prímy začali štátu opäť rásť.
"Pri posúdení inkasa všetkých daní a vývoja všetkých súčastí verejných rozpočtov - sa chystáme nvrhnúť viazanie výdavkov asi vo výške desiatich miliárd korún v štátnom rozpočte, tak aby celé verejné rozpočty tento rok dosiahli deficit maximálne 5,3 percenta HDP," povedal hovorca ministerstva financií Ondřej Jakob.

Tohtoročné príjmy štátu z daní by mali byť vyššie oproti minulému roku o miliardy korún. Podľa ministra financií Miroslava Kalouska je však treba brať do úvahy celkový stav verejných rozpočtov, na ktorý má dosah aj stratové hospodárenie obcí.

Ku koncu júna štát na dani z príjmov vybral 59 miliárd korún, čo je medziročne o takmer šesť miliárd viac. Celkové daňové príjmy do štátneho rozpočtu stúpli ku koncu júna medziročne o 19 miliárd na 258 miliárd korún. Schodok klesol na 76 miliárd z májových 95 miliárd korún. Na tent rok je schválený rozpočet s deficitim 163 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 07:49