StoryEditor

Česi sú vonku z recesie

09.12.2009, 11:30
Ekonomika Českej republiky sa podľa posledných čísel zotavuje z hlbokej krízy (na snímke český premiér Jan Fischer).

Hrubý domáci produkt vzrástol v treťom štvrťroku oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,8 percenta. Medziročne sa výkon českej ekonomiky znížil o 4,1 percenta. Informoval o tom Český štatistický úrad (ČSÚ).

Podľa ekonómov sa česká ekonomika zotavuje z hlbokej recesie, ktorá ju postihla na začiatku roka. Na skutočné oživenie si ale krajina ešte počká.

Pomohlo aj zahraničie a šrotovné

Na ponukovej strane ekonomiku ovplyvnil medziročný pokles celkovej hrubej pridanej hodnoty predovšetkým odvetví spracovateľského priemyslu.

Z ostatných objemovo významných odvetví zostala pod úrovňou minulého roka odvetvie obchodu a energetiky. V medzikvartálnom porovnaní vzrástla hrubá pridaná hodnota (HPH) najmä v odvetviach peňažníctva a poisťovníctva, stavebníctva, obchodu, dopravy a služieb. V spracovateľskom priemysle a najmä vo výrobe a rozvode elektriny, plynu a vody HPH naopak klesla.

Za oživovaním českej ekonomiky stojí napríklad podľa analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška aj zahraničný dopyt. Na jeho ďalšom vývoji tiež bude závisieť, kedy začne česká ekonomika vykazovať kladný rast aj v medziročnom porovnaní, dodal.

Analytik Patria Finance David Marek zase myslí, že hlavný impulz k rastu HDP priniesli vývoz a zásoby. Nemalý vplyv na to malo zavedenie šrotovného v niekoľkých európskych krajinách, ktoré podporilo aj české automobilky a súvisiace priemyselné odvetvia.

Prognózy su nejednotné

V tomto roku sa všeobecne očakáva výrazný pokles českej ekonomiky, ale snáď  najoptimistickejšie ho vidí Česká národná banka (ČNB), ktorá očakáva prepad o 4,4 percenta. Podobne pozitívne sa vyjadrila aj k budúcemu roku, v ktorom očakáva rast hrubého domáceho produktu o 1,4 percenta.

Ministerstvo financií už tak optimisticky naladené nie je a v najnovšej prognóze z konca októbra očakáva budúci rok rast českej ekonomiky o 0,3 percenta. Pre tento rok MF očakáva väčší prepad ekonomiky, a to o päť percent.

Európska komisia sa držala zlatej strednej cesty a podľa nej v nasledujúcom roku porastie česká ekonomika o 0,8 percenta av roku 2011 o 2,3 percenta. Tento rok by sa kvôli celosvetovej hospodárskej kríze mohla prepadnúť až o 4,8 percenta.

Inflácia nebude problém

Spotrebiteľské ceny v novembri po októbrovom medziročnom poklese o 0,2 percenta opäť rástli, a to o 0,5 percenta. Informoval o tom v stredu Český štatistický úrad s tým, že túto zmenu ovplyvnil hlavne vývoj cien potravín a dopravy. V porovnaní s októbrom sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,2 percenta.

Štatistici tak potvrdili odhady analytikov, podľa ktorých sa ceny počas novembra vrátili k rastu, a to o 0,4 alebo 0,5 percenta. "Spotrebiteľské ceny sa vyvíjajú plne v súlade s našimi odhadmi. Infláciu za celý rok 2009 čakáme 1,1 percenta," uviedol analytik Rafiffeisenbank Michal Brożka.

Aj podľa analytika ČSOB Petra Dufka sa na konci roka inflácia zrejme ešte zvýši. "Dôvodom je okrem iného aj nízka ochota spotrebiteľov míňať, ktorá limituje obchodníkov k zdražovaniu. Je ešte potrebné vziať do úvahy, že prím hrajú regulované ceny, zatiaľ čo tie trhové poväčšinou klesajú. Inflácia tak nie je a ani nebude problémom českej ekonomiky," dodal.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-01-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Offshoring podporuje bohatých aj chudobných
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 15:32