StoryEditor

Poľský rozpočet mala zachrániť privatizácia. Chýba záujem

06.12.2009, 10:00
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Keď poľský minister financií Jacek Rostowski (na snímke) v septembri oznámil, že v budúcom roku vzrastie deficit poľského rozpočtu na dvojnásobok, mnoho ľudí prekvapil, ale žiadnu paniku nevyvolal.

Zároveň totiž všetkých ubezpečil, že vysoký deficit v hodnote 52,5 miliardy zlotých zase zníži vďaka príjmom z privatizácie. Lenže sny poľskej vlády o tučných privatizačných príjmoch sa len o dva mesiace neskôr začali rozplývať.

Kabinet Donalda Tuska je totiž chytený v pasci. Spomalenie ekonomiky, ktoré bolo jedným z hlavných dôvodov nového rozsiahleho privatizačného plánu, ktorý mal priviesť stovky spoločností do súkromných rúk, spôsobilo, že sa Poliakom predaj firiem príliš nedarí. Nemôže totiž nájsť vhodných kupcov, ktorí by boli ochotní zaplatiť požadovanú cenu.

Prehnané očakávania

Vláda tento rok prišla s ambicióznym plánom získať do konca roka 2010 z privatizácie 37 miliárd zlotých. Lenže zatiaľ to vyzerá, že už tento rok sa Poľsku zďaleka nepodarí získať ani 12 miliárd zlotých stanovených pre tento rok. "Získať privatizáciou 12 miliárd sa nám tento rok pravdepodobne nepodarí. Veríme však, že budúci rok sa to zlepší a celkový plán splníme," potvrdila HN Agnieszka Łubieński, hovorca poľského ministerstva štátneho pokladu, ktoré má privatizáciu na starosti.

Lenže ak to pôjde ďalej ako doposiaľ, zostanú jej slová len zbožným želaním.

Nevydarená privatizácia

Za tohtoročný neúspech môže predovšetkým nevydarená privatizácia energetického gigantu Enea a varšavskej akciovej burzy. Hodnota burzy sa odhaduje na dve miliardy zlotých. Cena za 67- percentný podiel v gigante Enea, ktorý vláda pôvodne zamýšľala predať, je podľa súčasného kurzu jej akcií na burze 6,7 miliardy zlotých. A to za posledné dva mesiace akcie Eney o dvadsať percent klesli.

O energetickú firmu sa uchádzala nemecká RWE, nakoniec však rokovania stroskotali. Nemecká firma uvedie, že vyhliadky poľskej energetickej spoločnosti nespĺňajú jej očakávania. Navyše sa jej regulácie na poľskom trhu zdali príliš prísne.

Poľské ministerstvo tak zmenilo svoje plány a v súčasnosti plánuje predať strategickému investorovi len tesnú väčšinu - teda 51 percent firmy - a zvyšok speňažiť na kapitálovom trhu. Práve nedostatok akcií vo voľnom obehu na burze mohol byť jedným z dôvodov, prečo niektorí uchádzači nakoniec nechceli kúpiť väčšinu v Enee.V súčasnosti je na trhu len 2,35 percenta jej akcií.

 Poľská privatizácia

Celkom sa má sprivatizovať
802 firiem

Pre roky 2009-2010 vláda k privatizácii vybrala
54 kľúčových firiem

Záujem vraj má aj ČEZ

S týmto novým plánom svitla Poliakom znova nádej. Podľa ministra štátneho pokladu Aleksandra Grada sa o kúpu väčšinového podielu stále zaujíma RWE, ale aj český ČEZ. Ten sa v prvej nevydarenej privatizácii rozhodol nakoniec ponuku nepodať. Na druhej strane ani takto nemá poľská vláda nič isté, okrem toho, že sa predaj neuskutoční tento rok.

Podobné je to aj s privatizáciou akciovej burzy. Do tendra na jej nákup sa totiž nakoniec prihlásil iba jediný záujemca - nemecká Deutsche Börse. Ani s tou sa však Poliaci nedohodli a zvolili podobný postup ako pri Eney. Teraz chcú akcie burzy ponúknuť investorom na jej vlastnom parkete.

Poľská vláda by napokon ako partnera pre svoju burzu videla radšej Američanov. Lenže predstaviteľom najväčšej svetovej burzy NYSE Euronext sa podľa poľskej tlače nezdal byť na nákup varšavskej burzy správny čas.

Vláda nemá plán B

Aj preto teraz vláda čelí kritike. "Privatizácia je správna vec. Lenže v tejto dobe sa veľké firmy predávajú veľmi ťažko. Vláda mala začať s 1500 malými spoločnosťami, ktoré vlastní. Ďalšie peniaze jej môže priniesť predaj 2,5 milióna hektárov vládnych pozemkov," povedal napríklad poľskému týždenníka Warsaw Business Journal Ireneusz Jablonski z centra Adama Smitha, ktoré združuje význačných poľských ekonómov a politológov.

Lenže vládny plán je jasný: V predaji veľkých firiem plánuje pokračovať. Budúci rok je na rade potrebná energetická jednotkaPGE alebo uhoľné bane Bogdanka. Kabinet totiž nemá pripravený plán B na krytie deficitov štátneho rozpočtu.

A tak hoci Poľsko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorej HDP tento rok porastie, vznáša sa nad ním hrozba obrovského štátneho dlhu v prípade, že privatizácia pôjde ďalej ako doteraz. Dlu Poľska by sa mal podľa odhadov v budúcom roku priblížiť k 55 percentám HDP.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-01-05 14:32:00 - Feat.: 0 - Title: V Bakúbe bomba zabila šesť ľudí, 13 ďalších je zranených
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 21:56