StoryEditor

Opäť zavreli burzy, búria sa investori v Bangladéši (foto)

20.01.2011, 08:50
Burza v hlavnom meste Dháka opäť zastavila obchodovanie. Drobní investori štrajkujú.

Stovky drobných investorov v Bangladéši sa stretli s políciou po tom, čo burza zastavila už tretíkrát v priebehu necelých dvoch týždňov obchodovanie. Investorov to natoľko rozhnevala, že vyrazili do ulíc a došlo aj k demolovaniu áut. Podľa protestujúcich sa burzy len snažia manipulovať s cenami akcií.

Polícia proti nim zasiahla a musela použiť obušky, aby rozohnala dav, ktorý sa zhromaždil v blízkosti búrz v Dháke a v Chittagongu. Niektorí rozhnevaní obchodníci sa dokonca snažili rozbiť autá zaparkované neďaleko búrz a pokúšali sa ich zapáliť.

Strety vypukli potom, čo regulátor akciového trhu v stredu nariadil stop obchodom na burze v Dháke, aby zabránil ďalšiemu poklesu hlavného burzového indexu DSE. Toto najnovšie opatrenia malo viesť k upokojeniu trhu, ktorý bol niekoľko týždňov veľmi nestabilný. Index však v reakcii za hodinu a pol výrazne prepadol o viac než 3 percentá, keď opatrenia namiesto upokojenia vyvolalo paniku medzi drobnými investormi, uviedli analytici a dodali, že trh bol preto uzavretý.

Ceny padajú

Obchodovanie s akciami bolo zastavené už v utorok potom, čo sa hlavný index DSE prepadol o 3,2 percenta. Rekordný prepad zaznamenala burza pred týždňom, keď klesla o 8,9 percenta, čo tiež viedlo k zastaveniu obchodovania a medzi investormi to vyvolalo vlnu násilia. "Predajnú paniku hlavných investorov, ktorá prudko zráža ceny titulov, vyvolal nedostatok finančných inštitúcií," uviedol pre agentúru Reuters Salahuddin Ahmed Khan, profesor financií na Dhaka University. "Regulátor by mal vyriešiť príčinu celého problému a prijať také kroky, ktoré finančné inštitúcie, ako sú banky, privedie späť na trhy," dodal.

Jedného z búrlivých investorov, ktorý chcel zapáliť auto, jeho umiernenejší kolegovia vyzliekli do naha. Rad investorov v bangladéšskeho mestách Dhaka a Chittagong sú ľudia, ktorí si vzali veľké úvery na investície do akcií v snahe zlepšiť svoju životnú úroveň. Drobných investorov bolo v roku 2006 menej ako pol milióna, a teraz ich počet stále stúpa a prekročil už tri milióny.

Ceny akcií sa v priebehu minulého roka takmer zdvojnásobili, čo prilákalo na trh množstvo nových investorov, a obchodovanie na burze sa v ekonomicky zaostalej krajine stalo atraktívnou investíciou. Ale banky a ďalšie finančné inštitúcie, z ktorých niektoré v minulosti investovali až 75 percent vkladov svojich klientov na akciovom trhu, v poslednom čase obmedzili ďalšie investície, čo vyvolalo obavy medzi drobnými investormi.

Priveľa investícií

Minulý mesiac Medzinárodný menový fond (MMF) varoval tamojšie banky, že investovali na akciovom trhu príliš veľa a prinútil centrálnu banku k prijatiu nápravného opatrenia. Tá potom rozhodla, že banky musia výrazne znížiť svoje investície do akcií. Potom, čo však minulý týždeň došlo k rekordnému prepadu burzy, tak centrálna banka do značnej miery ustúpila tejto požiadavke.

Hlavný index DSE stratil od 5. decembra viac ako 22 percent, keď vtedy bol index na svojej najvyššej úrovni. Rozkolísanosť akciového trhu zatiaľ nie je významnou politickou hrozbou pre vládu, tvrdia analytici. Ale prudké prepady na burze a z toho vyplývajúce protesty viedli premiérku Šajch Hasínu Vadžídovú k tomu, že požiadala regulačné orgány akciového trhu, aby zasiahli. Je zrejmé, že aj tieto udalosti vládu znervózňujú.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 14:28