StoryEditor

Zlá správa pre Španielsko. Hrozí pád ratingu

04.03.2011, 23:05
Autor:
ČTKČTKvnjvnj
Fitch znížila v piatok výhľad hlavného ratingu Španielska zo stabilného na negatívny.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings cituje dlhodobé dôsledky reštrukturalizácie tamojších sporiteľní na finančný sektor, aj keď rating zatiaľ necháva bezo zmien na stupni AA-plus. Zníženie výhľadu na negatívny spravidla predchádza zníženiu samotnej ratingovej známky, aj keď to nie je pravidlom.

"Španielsko v mnohých ohľadoch prekonalo očakávania, pokiaľ ide o fiškálnu konsolidáciu a štrukturálne reformy. Predovšetkým s ohľadom na štátne penzie a pracovný trh," poznamenal analytik štátnych dlhov Douglas Renwick.

"Negatívny výhľad ale odráža riziká zhoršenia úverového profilu Španielska v dôsledku slabého oživenie ekonomiky, reštrukturalizácia bankového sektora a fiškálnej konsolidácie, predovšetkým u samospráv," dodal.

Euro po správe agentúry zmazalo takmer všetky zisky a voči doláru kleslo až na 1,3965 USD. Počas dňa sa pohybovalo nad psychologicky dôležitou hranicou 1,40 USD, kam mu pomohol štvrtkový komentár prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta. Ten pripustil, že by ECB už v apríli mohla pristúpiť k zvýšeniu úrokových sadzieb.

Konkurenčná ratingová agentúra Standard & Poor's hodnotí štátna záväzky Španielska na stupni AA, čo je o stupeň nižší rating. Tretia hlavná agentúra Moody's Investors Service Španielsko hodnotí známkou Aa1, čo je v súlade so známkou, ktorú má teraz pre Španielsko agentúra Fitch. Moody's už tiež varovala, že môže rating Španielska znížiť.

Španielsko patrí k slabším článkom eurozóny a už dlhšiu dobu sa o ňom špekuluje ako o krajine, ktorá by za určitých okolností mohla požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc, ako to vlani urobilo Grécko a Írsko. Španielsko však tvrdí, že jeho finančná situácia nie je taká zlá, aby si nemohlo pôžičky ďalej zabezpečovať bežne na trhu. Pravdepodobnejším kandidátom na prijatie finančnej pomoci je podľa časti analytikov skôr Portugalsko. Aj to však odmieta, že by bolo v situácii, keď je účelné žiadať o finančnú pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:51