StoryEditor

Moody's: Grécku hrozí pomalá smrť

16.01.2010, 23:01
Autor:
TASRTASR
Obavy týkajúce sa finančnej situácie Grécka znervózňujú trhy. Ratingová agentúra Moody's síce nepočíta s jeho kolapsom, ale varuje pred pomalým vykrvácaním. Podobný scenár agentúra predpovedá aj Portugalsku.

Podľa hodnotenia Moody's hrozí Grécku a Portugalsku "pomalá smrť". Agentúra v stredu (13.1.) upozornila na to, že obe krajiny musia vynakladať veľkú časť svojich prostriedkov na splácanie dlhov, pričom investori požadujú vysoké rizikové prirážky, aby boli ochotní vlastniť dlhopisy týchto krajín.

Neschopnosť krajiny
Moody's tvrdí, že obe krajiny sa ešte môžu vyhnúť katastrofe, ale musia urýchlene konať. Predovšetkým Grécku sa kráti čas. Obavy z platobnej neschopnosti krajiny už niekoľko týždňov znervózňujú trhy. Grécko vlani zaznamenalo rozpočtový schodok na úrovni 12,7 % a jeho celkový verejný dlh predstavuje 125 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Moody's tesne pred Vianocami znížila rating dlhodobých záväzkov Grécka na A2. Záväzky Portugalska zatiaľ hodnotí o niečo lepšie na úrovni Aa2. Hodnotenie Grécka agentúrou Moody's je však o dva stupne vyššie než ďalších dvoch agentúr, Standard & Poor's a Fitch, ktorých rating krajiny je na úrovni BBB+.

Riziková prirážka na grécke dlhopisy voči referenčným nemeckým dlhopisom sa vyšplhala na 250 bázických bodov. Rekordnú úroveň dosiahli aj náklady na poistenie proti platobnej neschopnosti Grécka. Podľa údajov spoločnosti CMA vyskočili swapy úverového zlyhania (Credit Default Swaps, CDS) na grécke dlhopisy o 49 bázických bodov na 328 bodov.

Skeptickí investori
Aj keď je napríklad Nemecko stále považované za nízkorizikové, investori sú už voči európskym krajinám skeptickejší než kedysi. Poistenie proti riziku platobnej neschopnosti vyspelých európskych krajín je po prvý raz drahšie než poistenie proti platobnej neschopnosti európskych firiem. Príčinou je vysoká zadlženosť mnohých vyspelých krajín. Navyše problémy Grécka vyvolali obavy o budúcnosť spoločnej európskej meny, aj keď mnohí experti počítajú s tým, že ostatné krajiny eurozóny Grécku pomôžu.

Podľa analytikov Moody's je riziko náhleho pádu Grécka a Portugalska zanedbateľné. Ratingy oboch krajín však zostanú pod tlakom. Vlády oboch krajín budú možno donútené zvýšiť dane, čo pribrzdí investície a podporí odchod mnohých občanov do cudziny.

Grécka vláda v piatok predložila Európskej komisii (EK) úsporný plán, ktorý by mal v priebehu troch rokov znížiť rozpočtový schodok pod 3 % HDP. Grécko chce v tomto roku obmedziť deficit na 8,7 % HDP, v roku 2011 na 5,6 % a v roku 2012 na 2,8 %.

Premiér George Papandreou v stredu vyhlásil, že Grécko nepožiada o pomoc Medzinárodný menový fond (MMF). Priznal tiež, že krajina v minulosti falšovala svoje štatistiky. Zrejme to bude vyšetrovať aj EK.

Grécko sa pre nespoľahlivosť oficiálnych štatistík ocitlo pod paľbou kritiky. Komisia v utorok uviedla, že grécky štatistický úrad je neefektívny a podlieha politickým zásahom. Bývalá konzervatívna vláda na jar 2009 nahlásila Bruselu schodok iba vo výške 3,7 %. Nová vláda premiéra Papandreoua potom údaj korigovala výrazne smerom hore.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

01 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 02 - Modified: 2024-04-09 15:30:00 - Feat.: - Title: Prečo sa Dankovi Ficovo plašenie páčiť nemusí 03 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 04 - Modified: 2024-04-04 15:11:55 - Feat.: - Title: Chystané škrty nestačia. NBS: Ficova vláda by mala prijať aj dodatočné opatrenia za vyše tri miliardy eur 05 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:13