StoryEditor

Grécko chce dôveryhodnú štatistiku

01.07.2010, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Grécka vláda včera vymenovala za nového šéfa štatistického úradu Andreasa Georgia, doterajšieho zástupcu riaditeľa štatistického odboru Medzinárodného menového fondu.

Atény tím chcú prispieť k obnoveniu dôveryhodnosti svojej štatistickej inštitúcie, ktorá v minulosti pod politickým tlakom upravovala a falšovala štatistiky o rozpočtovom hospodárení.

Georgiu študoval na americkej univerzite Amherst College a titul PhD. získal na Michiganskej univerzite. Grécko vo februári prijalo zákon, podľa ktorého zdiskreditovaná štatistická služba absolvuje dôkladnú reformu a stane sa úplne nezávislou inštitúciou. Minister financií Jorgos Papakonstantinu tento mesiac vyhlásil, že úrad sa bude "budovať zdola a stane sa organizáciou, ktorá bude produkovať spoľahlivé a včasné predaje, ktoré budú odrážať skutočnú situáciu ekonomiky".

Falšovania rozpočtových štatistík výrazne prispelo k vzniku súčasnej dlhovej krízy krajiny. Spustilo ju októbrové odhalenie novej vlády, podľa ktorého má byť deficit rozpočtu za rok 2009 oproti doterajším údajom dvojnásobný. Od Grécka sa odvrátili investori, krajina sa dostala na pokraj bankrotu a minulý mesiac sa vláda musela dohodnúť s Medzinárodným menovým fondom a Európskou úniou na finančnej pomoci v rekordnej sume 110 miliárd eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:11