StoryEditor

Deficit zatiaľ vyzerá dobre. Kľúčový bude december

03.12.2012, 12:25
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Diera v štátnom rozpočte sa v novembri zväčšila pomalšie ako v predchádzajúcich mesiacoch.

Deficit štátneho rozpočtu v novembri tohto roka vzrástol na 2,743 miliardy eur z októbrových 2,466 miliardy eur. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií SR.

V rovnakom období vlaňajška hospodárenie štátu skončilo v mínuse 2,665 miliardy eur. Na celý rok 2012 je naplánovaný hotovostný schodok v objeme 3,675 miliardy, momentálny stav z toho predstavuje 74,6 percenta.

Príjmy štátneho rozpočtu ku koncu novembra dosiahli 10,418 miliardy eur, čo predstavuje ich medziročné zvýšenie o 1,7 percenta. "Nárast príjmov bol zapríčinený nárastom grantov a transferov o takmer pätinu. Tlmičom rastu na strane príjmov bol menší objem vyzbieraných daní či medziročne nižšie nedaňové príjmy," tvrdí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Výdavky štátu koncom novembra predstavovali 13,161 miliardy eur a medziročne tak vzrástli o 2 percentá "Úsporné opatrenia na jednotlivých ministerstvách a kapitolách rozpočtu sa pretavili do skutočnosti, že základné výdavky štátu sú za jedenásť mesiacov o 576,7 milióna eur nižšie, ako je plán rozpočtu na jedenásť mesiacov tohto roka," zdôrazňuje vo svojom komentári rezort financií.

Deficit štátneho rozpočtu skončil na úrovni troch štvrtín plánu, čo je menej ako prislúcha 11 mesiacom. V decembri však zvyčajne narastie schodok o stovky miliónov. "Napriek tomu dúfame, že koncoročný deficit štátneho rozpočtu sa podarí stlačiť," dodala analytička.

You need to upgrade your Flash Player

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:24