StoryEditor

Riziková prirážka na francúzske a španielske dlhopisy ďalej rastie

17.11.2011, 11:29
Autor:
TASRTASR

Riziková prirážka na 10-ročné francúzske a španielske dlhopisy oproti referenčným nemeckým dlhopisom dnes dosiahla nové najvyššie hodnoty od zavedenia eura. Dôvodom sú obavy investorov, že dlhová kríza eurozóny sa rozšíri z tzv. okrajových štátov aj do kľúčových ekonomík, vrátane Francúzska, čo môže viesť až k rozpadu menovej únie.

Riziková prirážka na 10-ročné francúzske dlhopisy a oproti referenčným nemeckým dlhopisom dnes prekonala hranicu 200 bázických bodov. Začiatkom júla pritom ešte prirážka dosahovala len 40 bázických bodov. Investorov však stále viac znepokojuje vysoká expozícia Francúzska voči gréckemu a talianskemu dlhu.

Aj v prípade španielskych dlhopisov dosiahla riziková prirážka nové maximum 485 bázických bodov. Výnos z týchto obligácií sa tiež zvýšil, a to na 6,5 %. Priblížil sa tak tesnejšie ku kritickej hranici 7 %, pri ktorej už štáty nie sú schopné udržať svoje dlhy pod kontrolou.

Obe krajiny majú pritom na dnes naplánované aukcie dlhopisov s kratšou lehotou splatnosti. Analytici očakávajú, že výnosy z týchto obligácií stúpnu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:38