StoryEditor

Belgické vyhliadky sa zhoršujú. Musí viac šetriť

17.12.2011, 17:27
Autor:
TASRTASR
Podľa ekonómov bude musieť Belgicko (na snímke premiér Rupo) prijať nové úsporné opatrenia.

Rozhodnutie agentúry Moody's znížiť rating Belgicka o dva stupne len zdôrazňuje, aké dôležité je stlačiť rozpočtový schodok krajiny na budúci rok na 2,8 % hrubého domáceho produktu tak, ako sa na tom dohodla vládna koalícia. Vyhlásil dnes belgický minister financií Steven Vanackere.

Ekonómovia ale tvrdia, že Belgicko bude musieť prijať ďalšie úsporné opatrenia, aby dosiahlo tento cieľ, pretože vyhliadky belgickej ekonomiky aj celej eurozóny sa zhoršujú.

Podľa Vanackera, ak pravidelné kontroly v roku 2012 ukážu, že Belgicko sa od tohto cieľa vzďaľuje, vláda je pripravená schváliť nové opatrenia.

Moody's znížila úverový rating Belgicka až o dva stupne na Aa3 z Aa1 s odvodnením, že situácia v ekonomike sa zhoršuje a už aj tak vysoký štátny dlh môžu ešte viac zaťažiť náklady na záchranu bankového sektora, napríklad banky Dexia.

Minister v tejto súvislosti zdôraznil, že vláda musí okrem úsporných opatrení prijať aj kroky, ktoré posilnia rast ekonomiky a pristúpiť k reforme pracovného trhu. Pripomenul že Belgičania odchádzajú do dôchodku v priemere o 3 až 4 roky skôr, ako je priemer v Európskej únii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:34