StoryEditor

Japonská vláda schválila mimoriadny rozpočet v objeme 12,1 bil. jenov

21.10.2011, 18:12
Autor:
TASRTASR

Japonská vláda dnes schválila návrh mimoriadneho rozpočtu v objeme 12,1 bilióna jenov (114,35 miliardy eur) na obnovu oblastí zničených zemetrasením a vlnami cunami 11. marca tohto roka. Parlament by o ňom mal začať rokovať na budúci týždeň. V dôsledku zemetrasenia a následných vĺn cunami zomrelo, prípadne je nezvestných okolo 20.000 ľudí, pričom katastrofa zničila väčšinu severovýchodnej oblasti Japonska.

Rozpočet je ďalším z krokov japonského vládneho kabinetu s cieľom podporiť rast ekonomiky. Je to už tretí mimoriadny rozpočet po balíčkoch za 4 bilióny a 2 bilióny jenov v máji a júli, s ktorým vláda súhlasila v priebehu tohto finančného roka (končí sa v marci).

Časť z financií by sa mala použiť aj na opatrenia určené pre firmy, ktoré poškodzuje vysoká hodnota jenu. Veľké podniky ako napríklad Panasonic či Nissan už oznámili, že chcú časť výroby presunúť do zahraničia, aby znížili nepriaznivé dôsledky silnej meny. Vláda dúfa, že nové opatrenia tomuto plánovanému exodu zabránia.

Informovali o tom agentúra AP a server BBC.

(1 EUR = 105,82 JPY)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:07