StoryEditor

Ekonomický rast a cyklus

23.12.2011, 14:00
To, že sa ekonomika vyvíja cyklicky, je taký známy fakt, ako keď povieme, že ráno vyjde slnko.

V súčasnosti je v ekonomickej praxi dôležité pochopiť, čo môže podporiť v čase krízy ekonomický rast, ale aj to prečo sa ekonomika nevyvíja lineárne, ale striedajú sa v nej fázy rastu s obdobiami poklesu. To, že sa ekonomika vyvíja cyklicky, je taký známy fakt, ako keď povieme, že ráno vyjde slnko.

Významný slovenský ekonóm a zakladateľ protiminopolnej politiky na Slovensku Ľubomír Dolgoš mi raz v súkromnom rozhovore povedal: „Najlepšia prax je dobre pochopená teória.“ Reakciou na súčasné problémy ekonomického rastu je monografia, ktorá vzišla v autorských dielňach autorov, ktorí pôsobia, alebo v nedávnej minulosti pôsobili na Katedre ekonomickej teórie Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity.

V autorskom kolektíve vedenom dekanom fakulty Jánom Lisým je mimoriadne talentovaný ekonóm Daniel Dujava, prodekan pre vedu Marcel Novák a poradca ministra dopravy Miloš Moravčík. Naposledy vyšla tak komplexne spracovaná monografia v roku 1970. Ide o zborník prekladov prác svetových ekonómov s titulom Investície, rovnováha, optimálny rast.

Monografia autorského tímu vedeného Jánom Lisým sa venuje meraniu a vyjadrovaniu ekonomického rast, zdrojom ekonomického rastu, vývoju názorov na ekonomický rast, modelom rastu založenom na princípe multiplikátora a akcelerátora. V knihe čitateľ nájde detailný opis filozofie neoklasických teórií ekonomického rastu, noekolasického modelu ekonomického rastu, modelu endogénneho rastu. Práca sa zaoberá praktickými aspektmi ekonomického rastu v Slovenskej republike. Nie nepodstatnou časťou monografie je analýza rôznorodých teórií ekonomického cyklu a problematike ekonomického cyklu v Slovenskej republike.

Kniha je zaujímavá nielen pre študentov druhého a tretieho stupňa vzdelania, ale mali by ju prelúskať aj ľudia, ktorí rozhodujú na Slovensku o praktickej hospodárskej politike.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:04