StoryEditor

Stav je vážnejší ako po páde Lehman Brothers, tvrdí NBS

05.12.2011, 10:49
Autor:
TASRTASR
Národná banka Slovenska (na snímke jej guvernér) varuje pred zhoršenou finančnou stabilitou.

Finančná stabilita sa na Slovensku môže zhoršiť. Kým ešte počas 1. štvrťroka 2011 bola podporená priaznivým vývojom v domácej ekonomike, v nasledujúcich mesiacoch ju začala ohrozovať neistota na exportných trhoch, ako aj domáca politická situácia. "V 2. štvrťroku 2011 sa podmienky pre domácu finančnú stabilitu v externom prostredí začali zhoršovať," informovala dnes Národná banka Slovenska (na snímke guvernér Jozef Makúch) v Správe o finančnej stabilite za prvý polrok 2011.

Globálne napätie
Napriek pokračovaniu ekonomického oživenia počas prvého polroka 2011, bol stav slovenského hospodárstva stále poznačený napätím v globálnej ekonomike. Príjmová situácia domácností sa príliš nezlepšila, no na ich finančnú pozíciu vplývala priaznivo možnosť refinancovať dlhy novými úvermi s nižšími úrokovými sadzbami.

V podnikovej sfére dominoval takisto skôr priaznivý vývoj. Väčšina odvetví zaznamenala za prvých šesť mesiacov tohto roka rast tržieb, hoci ich úroveň sa nedostala na vyššie hodnoty než v predkrízovom období. Z pohľadu verejných financií sa štátu darila konsolidácia podľa plánu. "Tieto relatívne priaznivé domáce podmienky pre finančnú stabilitu sa odzrkadlili aj v bankovom sektore, ktorý v 1. polroku 2011 dosiahol značný medziročný nárast čistého zisku," tvrdí NBS. Vplyv na to mal najmä výraznejší pokles tvorby opravných položiek a rast výnosov z retailových úverov.

Vážny stav
Na druhej strane spočíva nebezpečenstvo pre domácu finančnú stabilitu v bezprostredne dôležitom externom prostredí. To generuje počnúc druhým štvrťrokom 2011 čoraz silnejšie riziká. "Vzhľadom na rozsah naakumulovaných makroekonomických nerovnováh v eurozóne je nielen v krátkodobom, ale aj v strednodobom horizonte potrebné rátať so sťaženými podmienkami pre sektory domácej ekonomiky," upozornila banka.

Očakávané zhoršenie podmienok v reálnej ekonomike SR ohrozuje aj vládny plán pre strednodobú fiškálnu konsolidáciu. Toto riziko, je navyše posilnené aj politickou neistotou spôsobenou pádom vlády v októbri 2011. "Predstavuje zatiaľ relatívne malé, no bezprostredné riziko pre domácu finančnú stabilitu," uviedla NBS. Domáci bankový sektor tak musí podľa NBS počítať s nárastom strát z kreditných a trhových rizík.

V porovnaní so situáciou po bankrote banky Lehman Brothers je momentálny stav podľa NBS vážnejší. A to najmä z dôvodu, že spochybňovaná je úverová kredibilita štátov. "To isté platí pre akcieschopnosť centrálnych bánk vo vzťahu k ďalšej podpore podmienok pre ekonomické oživenie," podotkla banka. Finančný sektor je tak vo zvýšenej miere odkázaný na vlastné opatrenia v bilanciách a na vlastný kapitálový vankúš pri posilňovaní svojej odolnosti voči systémovému riziku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:03