StoryEditor

Orbánova politika zrazila Maďarsku rating

25.11.2012, 23:00
Agentúra Standard & Poor's poslala našich južných susedov hlbšie do špekulatívneho pásma.

Ekonomická politika maďarského premiéra Viktora Orbána potápa našich južných susedov. Najzadlženejšia krajina strednej Európy má nový problém – medzinárodná agentúra Standard & Poor´s jej znížila rating hlboko do špekulatívneho pásma, na úroveň BB.

Tento krok je podľa agentúry odpoveďou na neštandardnú Orbánovu politiku v oblasti ekonomiky. Zároveň ohrozuje snahy maďarskej vlády stlačiť štátny dlh, ktorý už v súčasnosti dosahuje viac ako tri štvrtiny hrubého domáceho produktu. „Zhoršenie ratingu Maďarska sa dalo očakávať, pretože jeho ekonomika nedosahuje očakávaný rast. Orbán minulý rok výrazne znížil deficit znárodnením peňazí z druhého dôchodkového piliera, svoje možnosti tým však vyčerpal,“ povedal pre HN Peter Greguš, analytik spoločnosti TRIM Brokers.

Kontroverzné dane
Maďarsko tak získalo najhorší rating v novodobých dejinách krajiny. Experti pripomínajú, že horšie to bolo už len v 90. rokoch, no po vstupe Maďarska do EÚ rating výrazne stúpal. „Zmenilo sa to až po niekoľkých rokoch, keď socialisti priznali, že dlhodobo klamali o výške deficitu a zadlženia ekonomiky. Odvtedy sa Maďarsko dostalo do negatívnej špirály,“ dopĺňa Greguš.

Orbán sa preto situáciu snažil zachrániť tým, že začal zvyšovať dane a útočiť na zahraničné veľké podniky. Jeho kabinet totiž do budúceho roka musí dostať deficit štátneho rozpočtu pod trojpercentný limit stanovený Európskou úniou. Inak Budapešť príde o milióny eur z fondov EÚ, čo by mohlo pre maďarskú ekonomiku znamenať vážny problém.

Vláda počas posledných týždňov stihla prijať v poradí už tretí balíček úsporných opatrení, ktoré majú znížiť deficit. Ich súčasťou sú vyššie dane pre finančný sektor a energetické firmy. Posledný úsporný balíček zahŕňa aj kurióznu daň z každého metra rozvodných sietí elektriny, tepla, plynu, vody a telekomunikačných služieb. Schválili ho len minulý týždeň a do štátnej pokladnice má priniesť 310 miliónov eur ročne. Európska komisia však opatrenia označila za zlé. Predpokladá, že ohrozia ekonomický rast v dlhodobom výhľade.

Protesty Orbánovej vlády
Maďarsko je tiež terčom ostrej kritiky kvôli kontroverznej bankovej dani, ktorá je tŕňom v oku nielen samotných bánk, ale aj medzinárodných inštitúcií. Podľa agentúry Reuters sú preto v ohrození rok trvajúce debaty o záchrannej pôžičke s Medzinárodným menovým fondom.

Nedôveru trhov podporujú aj Orbánove tvrdé zásahy vo finančnom sektore a dlhodobé zvyšovanie daní, čo má podľa analytikov skôr negatívny dosah na ekonomiku. Tá sa tak pri vysokom zaťažení domácností a firiem prepadá do recesie. Odrazilo sa to už v treťom štvrťroku, okrem toho hrubý domáci produkt klesol medziročne o 1,5 percenta, čo je viac, než sa čakalo.

Najnovšie zníženie ratingového ohodnotenie o jeden stupeň však maďarská vláda neberie vážne. Súčasná známka podľa nej neodráža skutočný ekonomický vývoj krajiny. „Standard & Poor´s by si už konečne mala znížiť rating sama sebe,“ odkázalo cez maďarské médiá ministerstvo hospodárstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:51