StoryEditor

Talian, ktorý dvakrát zachránil euro

17.12.2012, 23:00
Bankár Mario Draghi, guvernér Európskej centrálnej banky.

Hovoria mu Super Mario a šéfuje euru. Taliansky bankár a ekonóm Mario Draghi, guvernér Európskej centrálnej banky, ktorý sa do jej čela postavil na konci roka 2011. Jeho úlohou bolo zabrániť rozpadu eurozóny a odvrátiť novú finančnú krízu. Napriek najturbulentnejšej fáze v histórii eura sa mu to darí a trhy opäť ožili.

Jeden z najvplyvnejších
Keď sa Mario Draghi posadil do kresla guvernéra Európskej centrálnej banky, nemecké bulvárne médiá ho privítali titulkami: Mamma mia! A mali dôvod. Nemohli totiž uveriť, že druhú najdôležitejšiu centrálnu banku sveta povedie človek, ktorého krajina patrí v otázke dodržiavania rozpočtovej politiky k tým neposlušnejším. Pozorovatelia však stáli na jeho strane a zhodne tvrdili, že on je tým pravým.

A veril si aj Draghi: „Euro je nezvratný projekt a súčasná kríza eurozóny jednotnú európsku menu nezničí.“ Alebo: „V rámci nášho mandátu je Európska centrálna banka pripravená urobiť čokoľvek na záchranu eura. A verte mi, že to bude stačiť.“ Vyhlasoval to, kým Európska centrálna banka hľadala účinný liek na dlhovú krízu. Už aj jeho slová však stačili na to, aby sa euro na trhu posilňovalo.

Za túto jeho takmer herkulovskú úlohu, pri ktorej musí zladiť také rozmanité záujmy štátov eurozóny ako je Nemecko s najväčšou ekonomikou a Grécko, ktorému hrozilo vyhostenie z euroklubu, ho časopis Forbes zaradil na ôsme miesto svojho rebríčka najvplyvnejších ľudí sveta. A to je nás na svete 7,1 miliardy.

Trikrát zlato
Dnes 65-ročný Draghi sa k ekonomike dostal na akademickej pôde. Najskôr ako študent – vyštudoval prestížnu rímsku univerzitu La Sapienza a ako prvý Talian získal doktorát z ekonomiky na Massachusettskom technologickom inštitúte v USA. Neskôr ekonomiku vyučoval a skončil ako profesor makroekonómie na florentskej univerzite (1981 – 1991).

Medzinárodné financie okúsil z pozície výkonného riaditeľa Svetovej banky, z ktorej postúpil na talianske ministerstvo financií. Tu ako riaditeľ dokázal takmer zázrak. Ako prvý Talian skrotil dlhy na Apeninskom polostrove a zariadil zmŕtvychvstanie miestnej ekonomiky. Deravé rozpočty zaplátal privatizáciou za vyše 60 miliárd eur, znehodnotením líry a škrtením rozpočtov ministerstvám. Stačilo to na to, aby Taliansko úspešne priviedol do klubu zakladajúcich krajín eurozóny v roku 1999. A práve za tento úspech si vyslúžil prezývku Super Mario, podľa postavičky inštalatéra z rovnomennej počítačovej hry.

Draghi sa na ministerstvo financií vrátil v roku 2006 a do roku 2011 pôsobil ako jeho guvernér. Tretie prvenstvo obhájil, keď v novembri 2011 vystriedal v čele Európskej centrálnej banky Jeana-Clauda Tricheta.

Dvakrát kríza
Mario Draghi však nie je spájaný len s úspešným bojom proti kríze, ale aj s jej vznikom. Prišlo sa totiž na to, že americká investičná banka Goldman Sachs, kde pôsobil ako viceprezident pre Európu (2002 – 2007) pomáhala gréckej vláde v roku 2002 za slušné provízie maskovať štáty dlh pomocou zložitých úverových swapov. Atény si tak mohli deficit vykázať v súlade s maastrichtskými kritériami. „Stalo sa to pred mojím príchodom do Goldman Sachs, nemal som s tým nič spoločné,“ tvrdil Draghi. A nič mu ani nedokázali.

Matej Varga
Portfolio Manager,
PRVÁ PENZIJNÁ SPRÁVCOVSKÁ SPOLOČNOSŤ POŠTOVEJ BANKY, správ. spol.

Prečo by si podľa vás Mario Draghi zaslúžil titul ekonomická osobnosť roku 2012?
Svojimi vyhláseniami o ochote urobiť všetko potrebné na záchranu eura a progresívnym prístupom k monetárnej politike Európskej centrálnej banky (ECB) naštartoval opäť rast trhov, a mal v tomto roku pravdepodobne najväčší vplyv na ich vývoj.

Sú to všetko jeho osobné zásluhy alebo zásluha ECB ako takej?
Nie je to, samozrejme, len jeho zásluha, avšak hlavným reprezentantom ECB a nositeľom myšlienok je on.

Naštartovali by sa trhy rovnako rýchlo, keby bol šéfom ECB niekto druhý?
Ak by praktizoval rovnakú politiku, tak predpokladám, že áno.

Čo by ste na jeho mieste urobili inak?
Možno sa na svoje kroky mohol odhodlať o niečo skôr.

Môžete vyzdvihnúť jednu konkrétnu vec, ktorá vám v súvislosti s ním najviac utkvela v pamäti?
Veta, ktorú vyslovil v Londýne koncom júla: „V rámci nášho mandátu je Európska centrálna banka pripravená urobiť pre záchranu eura všetko, čo sa dá. A môžete mi veriť, že to bude postačovať.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 05:24