StoryEditor

Slovinsku chýbajú peniaze. Bude sa predávať

12.09.2012, 09:45
Peniaze chce vláda (na snímke premiér Jansa) získať predajom podielov v štátnych firmách.

Slovinsko doteraz žiarilo v eurozóne ako vzorný školák. Teraz však aj na neho dopadli problémy. Krajina je podľa ratingovej agentúry Moody´s dokonca ďalšia na rade, kto bude potrebovať zahraničnú pomoc. Tamojšia vláda preto chce predať štátne podiely v niektorých firmách. Píše o tom nemecký magazín Wirtschaftswoche.

Medzi podniky, ktoré by chcela slovinská vláda sprivatizovať, patrí napríklad tamojšia letecká spoločnosť Adria Airways. Ešte donedávna išlo o úspešnú firmu, pred dvoma rokmi sa však prepadla do straty a minulý rok ju vláda zachraňovala 50 miliónmi eur. Teraz dosahujú dlhy už stovky miliónov eur.

Ako píše magazín Wirtschaftswoche, slovinská vláda by teraz chcela predať 75-percentný podiel v aerolíniách. Údajne sa jej už mali ozvať tri záujemcovia. Nejde však o jedinú spoločnosť, ktorú chce Slovinsko sprivatizovať a získať tak potrebné peniaze do štátnej pokladnice. Tamojšia vláda hľadá kupca aj pre poskytovateľov telekomunikačných služieb Telekom Slovenije, koncern Petrol, zbaviť by sa vláda chcela tiež podielu v mliekárni a hotelovej skupine. "Na rozdiel od ostatných krajín v regióne kládlo Slovinsko po páde železnej opony dôraz na to, aby kľúčový priemysel zostal v štátnych rukách," cituje Wirtschaftswoche Petera Brezinschkeho, hlavného analytika Raiffeisen International vo Viedni.

Teraz tak má tamojšia vláda ešte čo predávať. Ostatné úsporné opatrenia, o ktoré sa napríklad v Grécku hlasno bojovalo, ako zníženie dôchodkov a dávok v nezamestnanosti, vláda už prijala. Tiež mzdy vo verejnom sektore sa znížia o tri percentá. Ale to všetko nestačí, aby sa krajina dostala z náhlej krízy.

Štátnu pokladnicu by tak mali pomôcť zaplniť investori zo zahraničia. Vláda sa chce "zbaviť" napríklad aj troch štvrtín podielu v najväčšej banke krajiny Nova Ljubljanska Banka. Podobne je tomu aj s najväčšou poisťovňou Triglav. Práve však predaj zadlženej banky považujú odborníci za nešťastne načasovaný. Slovinsko sa však nechce zbaviť kontroly v spoločnostiach úplne, podľa súčasného plánu sa chystá udržať si aspoň malý podiel v privatizovaných firmách.

Problémy Slovinska vyzdvihlo nedávno rozhodnutie všetkých troch veľkých ratingových agentúr, ktoré na začiatku augusta krajine znížili rating. Razantný krok zdôvodnili zhoršením situácie v bankovom sektore a rastom vládnych nákladov na nové úvery. Agentúra Moody´s zrazila slovinský rating k blízkosti špekulatívnej kategórie a dokonca upozornila na to, že krajina by pri ďalšom zhoršovanie ekonomickej a finančnej situácie mohla potrebovať zahraničnú finančnú pomoc. Slovinská vláda to však odmieta a tvrdí, že si dokáže vyriešiť problémy sama.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:56