StoryEditor

Najhoršiu prognózu ukázal Slovensku Brusel

22.02.2013, 11:50
Autor:
TASR, pebTASR, peb
+MAPA | Ficovu vládu čakajú tento rok ťažké časy. Únia nám verí menej ako rezort financií.

Európska komisia očakáva v tomto roku ochladenie slovenskej ekonomiky. Tempo jej rastu podľa zimnej prognózy komisie dosiahne len 1,1 percenta, informovala komisia.

Brusel nám verí najmenej
Slovensko tak dostalo najhorší výhľad ekonomického vývoja krajiny v roku 2013 spomedzi veľkých inštitúcií. Rezort financií predpovedá 1,2-percentný rast HDP, Národná banka Slovenska rast 1,3 percenta a OECD čaká, že naša ekonomika porastie až o dve percentá. 

Slovenská ekonomika vlani spomalila. Podľa odhadov sa hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v roku 2012 zvýšil o 2 percentá po 3,2-percentnom raste v roku 2011. Motorom rastu však bol v podstate len exportne orientovaný automobilový priemysel. Príspevok domáceho dopytu k HDP bol podľa EK neuspokojivý. Dôvodom je pretrvávajúco vysoká nezamestnanosť a pokles súkromných investícií.

Automobilky pribrzdia
Vplyv vývozu áut na rast HDP sa tento rok zoslabí a tempo rastu ekonomiky spomalí na 1,1 percenta, predpokladá EK. Prognóza komisie tiež počíta s krátkodobými negatívnymi vplyvmi rozsiahlej fiškálnej konsolidácie na súkromnú spotrebu.

Tempo rastu v roku 2014 by sa malo výrazne zrýchliť a dosiahnuť 2,9 percenta. Komisia totiž prognózuje v budúcom roku vysoký zahraničný dopyt a postupné zvyšovanie dôvery spotrebiteľov a domáceho dopytu.

Motorom ekonomiky zostáva rast exportu, a to predovšetkým vývozu áut. Domáci dopyt bude podľa EK naďalej utlmený. Pokles dôvery, pokrízové sprísnenie úverových štandardov a obmedzenie verejných investícií v dôsledku fiškálnej konsolidácie s najväčšou pravdepodobnosťou zbrzdia nové investície v stavebníctve. Avšak relatívne vysoká ziskovosť slovenských firiem podporí investície do vybavenia, ktoré by sa mali oživiť v roku 2014 spoločne s nárastom zahraničného dopytu.

 

Prognóza pre Slovensko 2012 2013 2014 2015
Rast HDP (%) 2,0 1,1 2,9 2,6
Inflácia (%) 3,7 1,9 2,0 3,7
Nezamestnanosť (%) 14,0 14,0 13,6 13,5

Práca nepribudne
Nezamestnanosť by mala tento rok zostať na úrovni 14 percent a na budúci rok len mierne klesnúť na 13,6 percenta. EK však nepredpokladá tento rok ďalší pokles výdavkov domácností. Súkromná spotreba by mala tento rok vzrásť o 0,1 % po 0,4-% poklese vlani. Komisia očakáva, že na budúci rok sa tempo jej rastu zvýši na 0,7 %. Verejná spotreba bude podľa EK tento rok stagnovať po vlaňajšom znížení o 0,5 %. Na budúci rok by však mala vzrásť o 1,6 %.

Odhaduje sa, že rozpočtový deficit vlani dosiahol 4,8 percenta HDP po 4,9 percenta HDP v roku 2011. V priebehu roka príjmy negatívne ovplyvnili výpadky z výberu dane z pridanej hodnoty (DPH), spotrebnej dane a dane z príjmov. K miernemu zníženiu schodku prispelo len výrazné obmedzenie verejných investícií.

Kažimírove opatrenia pomohli
Opatrenia vlády prijaté počas leta 2012 podľa komisie pomohli zmierniť negatívny vývoj v oblasti verejných financií. Súčasťou balíka opatrení bolo zníženie príspevkov do druhého dôchodkového piliera v prospech prvého piliera, rozšírenie bázy pre výpočet bankovej dane zavedenej v januári 2012 a dodatočné jednorazové odvody pre banky a firmy operujúce v regulovanom prostredí.

Konsolidačné snahy budú podľa EK pokračovať aj v roku 2013. Nový balík opatrení počíta s ďalšími škrtmi vo výdavkoch. Dodatočné príjmy by malo zaistiť napríklad zvýšenie firemných daní z 19 % na 23 %, zavedenie 25-% dane na vyššie príjmy a úprava daňového a odvodového režimu pre samostatne zárobkovo činné osoby a prácu na dohodu.

EK očakáva, že rozpočtový schodok tento rok klesne na 3,3 percenta HDP a na budúci rok sa opäť mierne zvýši na 3,4 percenta HDP. Verejný dlh bude pokračovať v raste a v roku 2014 dosiahne 57,1 percenta HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:11